Ієрей Львівської Архиєпархії Іван Гобела захистив докторську дисертацію в Папському Східному Інституті
  • Птн, 14/12/2018 - 10:49

Сьогодні, 13 грудня 2018 року, в Папському Східному Інституті м. Рима (Pontificio Istituto Orientale) відбувся захист докторської дисертації ієрея Львівської Архиєпархії УГКЦ Івана Гобели.

Докторська дисертація на тему: «Гомілії на празник Преображення Господнього у єрархів Київської Митрополії XVII-XVIII століття. Літургійно-богословський аспект» (Le omelie sulla festa della Trasfigurazione dei gerarchi della Metropolia di Kyiv dei secoli XVII-XVIII. Aspetto liturgico-teologico) написана під науковим керівництвом проф. архим. Рінальдо Якопіно (p. Rinaldo Iacopino) і Його Преосвященства Вл. Мануела (Ніна) (Manuel Nin), апостольського екзарха Афін для греко-католиків у Греції.

Над дисертацією ієр. Іван працював два з половиною роки, також духовно окормлюючи українську громаду в м. Орв’єто (Італія).

На захисті був присутній і Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський.

«Накінець, дякую усім Вам тут присутнім. Запитую себе: чи відтепер щось зміниться у моєму житті? Очевидно, що ні, бо написання цього дослідження не було метою і сенсом мого життя у священичому служінні, а найбільшим дарунком від Господа і радістю в моєму житті була благодать Пресвітерського Рукоположення в недалекому 2011 році Божому, яку Господь зволив мене сподобити з рук мого єпископа – Митрополита Ігоря. Однак, з волі Божої, ця праця стала реальністю, а тому розглядаю її як інструмент того, як найкраще можна послужити своїй Церкві, що є прямою спадкоємицею Володимирового Хрещення і древньої Київської Митрополичої Кафедри, пізнаючи її багатющу еклезіологічну традицію, духовність, літургію і богословʼя.

Знаменним є той факт, що з промислу Божого захист цієї дисертації відбувається у день, коли Київська Церква святкує памʼять Святого Всехвального Апостола Андрея Первозванного, який, згідно древнього київського літопису, побував на київських пагорбах, поблагословив їх і сказав, що на цьому місці виросте величаве місто, з якого понесеться блага Христова вістка по всіх землях майбутньої держави – Київської Русі. Свого часу Патріарх нашої Церкви, Його Блаженство Святослав, тут, у Римі, на зустрічі з нами, студентами, сказав запальні слова: «Принесіть в Україну Богомисліє!» Взявши цей заклик нашого Патріарха глибоко до серця, моє скромне дослідження присвячую як син − Матері, моїй улюбленій і стражденній Українській Греко-Католицькій Церкві» – звернувся  із подячним словом на завершення захисту ієр. Іван.

Світлини