Ірак: нововисвячені священики дають надію
  • Чтв, 11/08/2016 - 09:37

"Ці рукоположення у священики перетворили печаль виселених християн в радість, яка, сподіваюся, дасть їм силу, щоб залишитися в їхній країні", – сказав отець Роні Салім Моміка, один з трьох священиків, висвячених в Ірбілі.

Літургію рукоположення у сирійсько-католицькому обряді було звершено в імпровізованій каплиці, побудованій в таборі для біженців, де знайшли притулок понад 5,5 тисяч людей, змушених під тиском так званої Ісламської Держави до втечі.

Отець Моміка зазначив, що 6 серпня минуло рівно два роки з моменту, коли ІДІЛ напала на його рідну місцевість, прогнала жителів, які не захотіли прийняти іслам, примусила платити величезні податки або просто погрожувала життю. "Поки ця річниця є нагадуванням про похмуру і невизначену реальність, в якій живуть християни в Іраку, а ці троє молодих чоловіків, які тільки починають свій шлях священства, є ознакою, що час надії повертається", – сказав О. Моміка.

Рукоположення уділив архієпископ Йоханно Петрос Моше, сирійсько-католицький архієпископ Мосулу, Кіркуку і Курдистану. У церемонії взяли участь 1,5 тис. осіб, у тому числі сім'ї неопресвітерів. Часто, щоб дістатися до Ірбілу, вони повинні були здійснити небезпечну подорож з Багдаду та інших віддалених міст.