Ірак: в місті Мосул християни побоюються за свою долю
  • Втр, 05/04/2016 - 19:31

У той час як тривають бої за Мосул, представники християнських меншин Іраку висловлюють побоювання за свою долю.
Після переходу найбільшого іракського міста Мосул під контроль ІДІЛ в 2014 році, неодноразово робилися спроби його відвоювання. Всі операції проте не досягли якогось значного успіху. У них брали участь представники армії США, спецчастини канадської армії, курдська військова організація Пешмерга і власне частина іракської армії.

На даний момент бойовики ІДІЛ готуються до відбиття штурму Мосула. Християнське населення міста, яке раніше змушене було покинути територію, контрольовану ІДІЛ. Решта чоловіків змушені носити бороди, жінки зобов'язані одягатися в хіджаби. Релігійні центри Мосула були знищені. Серед зруйнованих пам'ятників гробниця пророка Йони. В інтерв'ю кореспонденту Рейтер священик римо-халдейської церкви св.Георгія Муессір аль-Мухалісі сказав: «Нам загрожують повним знищенням... Народ змушений мігрувати». На даний момент джихадисти контролюють близько третини території Іраку. Біженці намагаються перебратися в Європу, розосереджуються по селах, тікають в Багдад.

Можна говорити про кілька сот тисяч біженців в межах країни. Під час Великодніх свят, церкву св. Георгія довелося зміцнювати, її також охороняли озброєні поліцейські. Вірні церкви співали гімни на арабською і арамейською мовами. Церква змогла розмістити 45 сімей, які втекли з Мосула, і забезпечити їх їжею. Як говорилося, біженцям був пред'явлений ультиматум: платити джизью, навернутися в іслам або вмерти від меча. Все майно біженців було конфісковане джихадистами. Худа Мети Саїд, жінка 30 років, розповіла, що була змушена тікати з чоловіком і трьома дітьми з Мосула два роки тому. Її дядька викрали і вбили в той же час. «Ми все одно не зможемо повернутися. Сусіди прийшли і відібрали у нас будинок. Вони хотіли взяти нас заручниками і відняти все майно». Тож не дивно, що ця сім'я не хоче повертатися в Мосул, місто, де колись спільно проживали суніти і шиїти, християни і єзиди. Від'їзд з Іраку також не планується. «Далеко не всі розмірковують про можливість повернення в Мосул», констатує Худа.
Єпископ Базиліо Ялдо проповідував звістку Господа про прощення ворогів своїх, що як ніколи актуальна для сьогоднішнього Іраку. Деякі християни створюють військові загони, інші боряться в урядових частинах проти ІДІЛ на рівнинах Ніневії біля Мосула. «Коли ми були молоді, нас вчили, що в світі повинні бути любов і терпеливість», говорить 27-річний волонтер церкви Рим Пауліс Саада після меси. «Я не буду шукати помсти. Що вона дасть мені?» Саада раніше працювала фармацевтом, присвячуючи вільний час своїй церкві. Тепер вона одна зі своєї сім'ї залишається в Іраку, хоча і не сподівається на світле майбутнє для цієї країни.

Нагадаємо, що Радісну звістку принесли в Ірак апостоли Тома і Тадей. У країні традиційно існували різні деномінації, було присутнє як православне, так і католицьке населення. В даний час християни не відчувають, що можуть вільно висловлювати свою думку в цій країні і відчувають відсутність безпеки, елементарних умов нормального життя, економічних перспектив.

«Головне питання для нас, що буде після звільнення Мосула», говорить Мухалісі, припускаючи, що багдадському уряду доведеться виконати величезну роботу для того, щоб захистити християн. «Якщо думати тільки про звільнення Мосула, християни не зможуть зітхнути з полекшенням».