Іран: зростає кількість таємних навернень, після викриття доводиться втікати
  • Пон, 20/01/2020 - 11:01

До Європи приїжджають щораз більше іранських християн. Вони, як правило, не виявляють своєї віри, є недовірливими. Вони бояться, що таємна ісламська поліція також може стежити за ними поза межами Ірану. На це вказує о. Жан-Марі Хумо, який допомагає іранським християнам у Франції.

Він наголошує, що незважаючи на офіційні декларації та зміцнення ватикансько-іранської співпраці, ситуація послідовників Христа в цій країні постійно погіршується. Наприклад, нещодавно уряд запровадив положення про те, що мусульмани не можуть працевлаштовувати християн у своїх фірмах. Однак у найскладнішій ситуації є мусульмани, які навертаються у християнство. Парадоксально, але, незважаючи на несприятливі умови, таких випадків щоразу більше, – каже о. Хумо.

«В Ірані конституція передбачає існування двох Католицьких Церков: Вірменської та Халдейської. Проблема, однак, полягає в тому, що впродовж певного часу зростає кількість навернень у так званих домашніх Церквах, на які сильно впливають євангельські християни – розповідає о. Жан-Марі Хумо. – Вони залишаються в цих домашніх спільнотах, оскільки зміна релігії суворо заборонена ісламом. Іслам передбачає суворе покарання за відступництво. Церкви, офіційно визнані державою, не можуть їх прийняти, це забороняє релігійна поліція. Однак Євангеліє Христове приваблює іранців, і не мало з них натається. Коли їхнє навернення виявляється, вони не можуть залишатися в Ірані. Тож християни втікають, найчастіше через Туреччину, бо туди можуть поїхати за туристичною візою. Добравшись до Франції, їх приймають не дуже добре. Багатьом установам важко зрозуміти, що зміна релігії вимагає виїзду з країни. Однак вони приїжджають і їх щораз більше. Тож ми намагаємось у східних католицьких спільнотах організувати для них певні структури, до яких їх можуть прийняти».

О. Хумо визнає, що дуже складно здобути довіру іранських християн. Вони дуже недовірливі, бо знають, що ісламська релігійна поліція також може проникнути в християнські спільноти у Франції. Однак ми допомагаємо їм при дотриманні конфіденційності встановити контакт з іншими християнськими біженцями з Ірану і таким чином налагодити мережу відносин між ними, – додає французький священник.