Іспанія. День відповідальності на дорозі: шанувати правила – шанувати ближнього
  • Срд, 10/07/2019 - 17:22

«Не роби іншим того, що тобі не любе». Ці слова з Книги Товита стали провідною думкою послання іспанських єпископів з нагоди Дня відповідальної на дорозі, що відзначався минулої неділі.

Водії автомобілів, вантажівок і автобусів, таксисти, мотоциклісти, велосипедисти, а навіть пішоходи – всі ці «користувачі доріг» визначені як адресати Послання, яке Відділ дорожнього душпастирства Іспанської Єпископської Конференції оприлюднив з нагоди Дня відповідальності на дорозі, який Церква в Іспанії відзначала 7 липня, в день літургійного спомину святого Христофора, Небесного покровителя автомобілістів і подорожуючих.

Ближній – не перешкода

Відправною точкою послання є фундаментальний принцип: пошана, яку кожен учасник руху повинен мати до іншого. Тож темою документа стали слова зі старозавітної Книги Товита: «Не роби іншим того, що тобі не любе».

Посилаючись на слова, з якими Папа Франциск 20 листопада 2017 року звернувся до представників дорожньої та залізничної поліції, іспанські єпископи підкреслюють, що інших водіїв слід сприймати «не як перешкоди чи супротивників, яких слід здолати», але як «братів, рівноправних з нами осіб, які прямують своєю дорогою з рішучим наміром щасливо досягти точку призначення. Тож їм слід віддавати таку саму шану, яку нам приємно отримувати від інших», – читаємо в посланні.

Поводитися, як люди віри

Центральне місце в роздумах займає посилання на віру: «Якщо ми є людьми віри, – пишуть ієрархи, – то під час нашої подорожі не може забракнути молитви та вдячності Богові, як також пошани до Його заповідей, п’ята між якими: не убий». У цьому контексті автори звернення наголошують, що «людське життя є священним і лише Бог є його Володарем».

З цього випливає заклик «керувати транспортним засобом розсудливо та відповідально». Зважаючи на це, послання зауважує, що «для зростання безпеки не вистачить санкцій, але необхідні зусилля в сфері виховання, що сприятимуть зростанню усвідомлення відповідальності за того, хто подорожує поруч».

Дотримання правил – обов’язкове

Іспанські єпископи закликають сказати рішуче «ні» пихатому й нахабному водінню, недотриманню правил руху, «що створює серйозну загрозу для мого життя і життя ближнього», алкоголеві, наркотикам і всьому тому, «що може вчинити мою або інших водіїв подорож небезпечною чи призвести до смерті». В цій перспективі документ підкреслює, що «дотримання правил дорожнього руху не є факультативним», але «всіх однаково морально зобов’язує». Й лише «дотримання їх на всіх дорогах є запорукою безпечного руху».

Автори послання нагадують, що «найбільшим багатством, яке маємо, є життя», а дбання про безпеку на дорозі повинно випливати не з «боязні бути оштрафованим, але з почуття відповідальності». Своє звернення ієрархи завершують, ввіряючи всіх учасників дорожнього руху заступництву Пресвятої Богородиці, Матері розсудливості, та святого Христофора.