Іспанія: найбільший у світі хрест та його кустодії під загрозою
  • Суб, 13/08/2022 - 17:50

Уряд Іспанії прагне перетворити найдовшу у світі базиліку на «музей жахів Франко», і таким чином зруйнувати найбільший у світі хрест.

Базиліка Святого Хреста в Долині полеглих розташовна в центрі меморіалу, що за 45 км від Мадриду.

Під возвишеним хрестом розташований монастир та базиліка. Іспанський диктатор Франсіско Франко наказав збудувати комплекс на спомин про полеглих учасників Іспанської громадянської війни. Тіла більше, ніж 30 000 жертв поховані у цьому комплексі.

Новий закон, що має на меті «усунути франкістські символи», в результаті може призвести не лише до знесення хреста на меморіалі – інші публічні хрести в Іспанії вже знесли – але й до виселення з тутешнього монастиря монахів-бенедиктинців, які є кустодіями цього місця від 1958 року, пише CNA.

Під загрозою також місце спочинку мучеників та жертв Іспанської громадянської війни: очікується, що їхні могили будуть ексгумовані в рамках плану уряду.

Католицька Церква вже визнала мучениками 66 із загиблих, що поховані в меморіалі, а ще трьох визнає в листопаді цього року. 40 із похованих є Слугами Божими, беатифікаційний процес яких зараз триває.

У бокових каплицях базиліки, що ведуть до головного вівтаря, розміщені мощі багатьох святих.

Сама базиліка розташована в горі серед лісу; площа комплексу становить понад 13 гектарів. Там також розташований бенедиктинський монастир та гостьовий будинок.

Франко наказав збудувати цю споруду, щоб зцілювати рани Громадянської війни. Тут монахи щодня моляться Літургію за душі, поховані в цьому меморіалі, та за єдність Іспанії.