Іспит сумління – 5 хвилин, що перемінюють життя
  • Чтв, 28/02/2019 - 15:44

Не дозволити пристрастям перемогти себе та не зволікати з наверненням заохотив вірних Святіший Отець, проповідуючи під час ранкової Святої Меси в четвер.

Зупинитися, усвідомити свої падіння та пам’ятати про те, що кінець може прийти в будь-який момент і не повторювати постійно про безмежну Божу довготерпеливість, виправдовуючи бажання чинити все, що заманеться. Проповідуючи на Святій Месі в каплиці «Дому святої Марти» в четвер, 28 лютого 2019 р., Папа Франциск закликав до навернення, зупинився на порадах, які прозвучали в першому читанні, що було почерпнуте зі старозавітної Книги Сираха.

Опанувати пристрасті

Як зауважив проповідник, життєва мудрість є плодом щоденного досвіду, вона народжується із застанови над життям, із того, що зупиняємося, аби проаналізувати, як живемо. Цьому можуть допомогти підказки, які знаходимо в Книзі Сираха, що є, немовби, вказівками, які батько дає синові, дідусь – внукові.

«Не слідуй за своїми інстинктами, прислухаючись до пристрастей свого серця. Всі ми маємо пристрасті. Тож слід бути уважним, аби панувати над ними, взяти їх в руки. Пристрасті не є чимось лихим, вони є спонукою також і для того, щоб здійснювати чимало добрих речей. Але якщо ти неспроможний панувати над пристрастями, то вони опанують тобою», – наголосив Папа.

Не відкладати навернення на пізніше

Йдучи за вказівками Сираха, Святіший Отець наголосив на відносності життя. Ми не є вічними на цій землі й не слід думати, ніби можемо чинити все, що заманеться, уповаючи на безмежне Боже милосердя. «Не гайся повернутися до Господа, не відкладай з днини на днину, бо зненацька вибухне гнів Господній», – радить проповідник, цитуючи поради цього «біблійного дідуся», заохочуючи не зволікати з наверненням, з переміною життя, з його вдосконаленням, «виполюючи бур’яни, які всі ми маємо».

П’ять хвилин для переміни життя

«Не зволікай із наверненням». Заохочуючи не відкладати переміну свого життя на пізніше, Папа вказав на важливість щоденного іспиту совісті, щоб «доторкатися» до своїх невдач та поразок, які має кожен з нас. Не треба цього боятися, але бути здатними панувати над тим, що збуджує в нас пристрасть.

«Робімо цей малий іспит совісті кожного дня, щоб навертатися до Господа. Робімо постанови, щоб завтра постаратися, аби це більше не повторилося. Воно може повторитися, може меншою мірою, але ти зумів панувати над пристрастями, над різними речами, що трапляються, а не бути ними опанованим. Ніхто з нас не є певним, як і коли закінчить своє життя. Ці 5 хвилин наприкінці дня дуже допоможуть нам застановитися і не гаятися з переміною серця та наверненням до Господа. Нехай же Господь навчить нас Своєю мудрістю простувати цим шляхом», – побажав Святіший Отець.