Італія: черговий напад на хрести у школах
  • Птн, 04/10/2019 - 15:03

В Італії знову спалахнула полеміка щодо наявності хрестів у державних школах. Її викликав новий міністр освіти від популістичної й антисистемної партії Рух П’яти Зірок. В одному з інтерв'ю Лоренцо Фіорамонті заявив, що замість хреста в аудиторіях повинна висіти карта світу, а школа не повинна представляти лише одну культуру, за замовчуванням італійську.

Заява міністра культури яскраво відображає світське обличчя італійських популістів, які формують химерну урядову коаліцію зі своїми найбільшими донедавна опонентами лівоцентристською Демократичною Партією. На контроверсійні слова міністра Фіорамонті відповів Генеральний секретар італійського єпископату. Він нагадав, що хрест у школах – це не знак, який розділяє, і не релігійний символ. Це ознака приналежності до певної цивілізації та культури. Утому ж дусі висловився також кардинал Фернандо Філоні, префект Ватиканської конгрегації з питань євангелізації народів. Він зазначив, що заперечення власної культури та історії свідчить про ідеологічну індоктринацію. Архиєпископ Мікеле Пеннісі, своєю чергою, застеріг уряд, що вилучення хрестів зі шкіл допоможе лише Маттео Сальвіні.

Сальвіні – лідер право-популістської Ліги Півночі. Як інформує Vatican News, з огляду на про-родинну політику, протидію гендерній ідеології та нагадування про християнську ідентичність Італії це партія, за неї на останніх виборах охоче голосували практикуючі католики. Однак Сальвіні критикують деякі єпископи за антиміграційну політику та демонстративне хизування своєю вірою в публічному просторі. Нині також саме він найгучніше виступив на захист розп’яття у школах. Він заявив, що його усунення стало б запереченням історії Італії. Проти усунення хрестів висловилися і політики інших правих партій, а також Маттео Ренці, колишній прем'єр-міністр та лідер нової лівоцентристської партії Italia Viva.