Італія: лише 13% чоловіків і 25% жінок хочуть мати дітей
  • Пон, 27/07/2020 - 12:05

“Сьогодні, коли в Італії пройшла найважча фаза пандемії, справедливо сказати про відродження. Однак без нових дітей відродження не відбудеться, Італія не матиме майбутнього”, – сказав президент місцевого єпископату, коментуючи останні статистичні дані та прогнози на майбутнє. Вони показують, що минулого року Італія зафіксувала найменшу кількість новонароджених дітей в історії, а молоді люди не хочуть заводити сім’ю та дітей.
Дотепер той факт, що демографічна криза в Італії триває майже 50 років, називається головною причиною зменшення кількості народжених дітей з року в рік. Як наслідок, кількість жінок репродуктивного віку також постійно зменшується. Однак, Міжнародний центр сімейних досліджень нещодавно опублікував вичерпний звіт, який показує, що психічні зміни також лежать в основі поглиблення демографічної кризи.

Виявляється, серед потенційних молодих батьків сьогодні, у віці від 25 до 34 років, лише 13% чоловіків та 25% жінок готові створити сім’ю та мати дітей. 40% молодих чітко заявляють, що дітей не матимуть. Хоча ці дані можуть сьогодні шокувати, автори звіту нагадують, що вчені вже оголосили про такі зміни 30 років тому, коли їх можна було запобігти за допомогою довготермінових сімейних програм.

Відповідно до висновків кардинала Бассетті поточна ситуація пов’язана з тим, що в Італії дитина не сприймається, як щось, що збагачує батьків та суспільство, а навпаки, це стало причиною зубожіння, кар’єрною перешкодою, а іноді дитина просто викликає страх. Він нагадує, що в італійській політиці сім’я була або повністю забута, або потреби сім’ї озвучувалися лише, як політичне гасло. Сімейні виплати в Італії є нижчими за середні по Європі. Таким чином, замість того, щоб допомагати, ми навіть зупиняємо тих батьків, які хотіли б мати більше дітей.

Кардинал Бассетті також посилався на власний досвід. У м. Ареццо, де на місцевому рівні проводили заходи опіки та підтримки сімей в минулому році кількість новонароджених зросла майже на 6%. “Там, де створюються сприятливі умови, наші співвітчизники не розчаровують, нам не доведеться довго чекати їхньої реакції”, – запевняє президент італійського єпископату, який був єпископом цього тосканського міста протягом останніх 10 років.