Італія: розп'яття з Лукки – найдавніша дерев’яна скульптура на Заході
  • Срд, 24/06/2020 - 14:27

Шановане від раннього середньовіччя розп'яття з Лукки є найдавнішою дерев’яною скульптурою на Заході – визначили італійські вчені. Дослідження проводили з нагоди цьогорічної 950-ї річниці освячення катедри в цьому тосканському місті. Виявилося, що майже 2,5-метрову фігуру розп'ятого Христа виготовили на межі VIII i IX ст.

У Лукці розп'яття відоме як Volto Santo – Святе Обличчя. У ХХ ст. мистецтвознавці визначили, що воно, ймовірно, датується другою половиною ХІІ ст. Однак особливим є те, що існують свідчення про його більш ранній культ не тільки в Тоскані, але й в інших країнах середньовічної Європи, особливо серед паломників, які молилися біля нього по дорозі до Риму. Найдавніший документ датується 1050 р. У 1087 р. англійський король Вільгельм ІІ складав обіцянку, посилаючись на цей хрест. Про нього також згадує Данте. Розп'яття з Лукки завжди вважали чудодійним. Воно представляє, як стверджувалося, справжнє обличчя Христа, acheiropoietos – не зроблене рукою людини.

Завдяки цим свідченням припускали, що розп'яття, що дійшло до наших часів, є, мабуть, копією попереднього, що було знищене. Вчені з Національного інституту нуклеарної фізики у Флоренції врешті спростували ці теорії. Їхні дослідження показали, що і дерево, і фрагменти тканини, приліпленої до хреста, набагато старші, аніж припускали.