Італійські діти запалять свічку на знак солідарності з дітьми в Україні
  • Срд, 07/12/2022 - 10:59

У надвечір’я урочистості Непорочного Зачаття Діви Марії на балконах та підвіконниках деяких помешкань Риму та всієї Італії замерехтять свічки на знак солідарності з українськими дітьми, які живуть у темряві та холоді. Цю ініціативу започаткувала італійська волонтерська асоціація «Джерело Ізмаїла». «Ми хочемо нагадати, що не існує темряви, яку віра в Христа не могла б подолати, і Христос є світлом для світу», – зазначила в інтерв’ю голова цієї асоціації Лучія Ерколі.

«Ця темрява, в яку занурили Україну, нагадує нам про глибшу темряву, через яку проходить людство – темряву ненависті, насильства, війни, і тільки молитви дітей можуть подолати цю темряву», – на цьому в інтерв’ю для Радіо Ватикану – Vatican News наголосила Лучія Ерколі, голова асоціації «Джерело Ізмаїла» (італ. Fonte d’Ismaele), розповідаючи про ініціативу під назвою «Світло для України». В рамках цієї ініціативи, в середу, 7 грудня, в надвечір’я урочистості Непорочного Зачаття, діти, якими опікується ця волонтерська асоціація, о 18:00 запалять свічку на балконі чи підвіконні на знак близькості та солідарності з багатьма українськими дітьми, які живуть у темряві та холоді.

Діти дуже бояться темряви

Лучія Ерколі, лікар за професією, зазначила, що до започаткування цієї ініціативи їх спонукає «жахлива ситуація темряви по всій Україні». «Діти дуже бояться темряви, – наголосила вона, – і залишати дітей у темряві – це жахлива тортура. Але темрява нагадує нам також ніч Різдва, в якій ми читаємо пророка Ісаю, який каже: «Народ, що ходив у темряві, побачив велике світло» (Іс. 9, 1), а світлом є Ісус, Який приходить у наше життя і не існує темряви, яка могла б Йому протистояти. Дитяча молитва – це могутня зброя, тому ми хочемо запалити це світло в ніч перед святом Непорочного Зачаття, щоб звернути свою молитву до Матері Божої, аби Вона принесла мир, бо його вже надто довго бракує в Україні та в багатьох інших країнах світу, і щоб жодна дитина ніколи більше не була змушена жити в страху перед темрявою».

Молитва дітей до Серця Марії і через Неї – до Отця

Голова асоціації «Джерело Ізмаїла» зауважила, що вони запрошують всіх італійських дітей долучитися до акції «Світло для України». «Цим самим ми хочемо нагадати, – пояснила вона, – що не існує темряви, яку віра в Христа не могла б подолати, і Христос є світлом для світу, Він є правдивим світлом. Тому ця темрява, в яку занурили Україну, нагадує нам про глибшу темряву, через яку проходить людство – темряву ненависті, насильства, війни, і тільки молитви дітей можуть подолати цю темряву. Про це нам нагадує Непорочно Зачата Діва Марія: та, що явилася маленькій дівчинці Бернадетті в Люрді, а також Мати Божа Фатімська. Діти плекають особливу любов до Богородиці, і тому ми переконані, що чим більше дітей звертатимуться до Неї напередодні свята Непорочного Зачаття, тим більше ця молитва дійде до Серця Марії і від Марії безпосередньо до Отця».

Родинна гостинність і постійний супровід повертають надію

Від початку повномасштабної війни в Україні асоціація «Джерело Ізмаїла» прийняла понад 50 біженців з України, деякі з яких вже повернулися додому, а деякі переїхали в інші країни. Тепер в притулку асоціації проживає 20 українських жінок і дітей. «Поступово вони знайшли в собі сили знову посміхатися, – зазначає наша співрозмовниця, – і до цього їх спонукає родинна гостинність і постійний супровід, який ми надаємо як дітям, коли їх треба влаштовувати в школу, допомагати з домашніми завданнями, гратися з ними та надавати будь-яку іншу форму підтримки. Супровід надаємо також і матерям: допомагаємо їм встановлювати взаємостосунки між собою та з нашими працівниками. І ці зв’язки не є поверхневими, це глибока дружба: вони знають, що можуть звернутися до нас за будь-якої потреби. Ми разом з ними будуємо нову родину, велику родину, і тут вони також можуть почати робити перші кроки як європейські громадяни».

Християни не можуть втомлюватися змінювати світ на краще

Асоціація «Джерело Ізмаїла», а зокрема, її очільниця Лучія Ероколі, докладає багато зусиль у допомогу жертвам війни в Україні. І тим часом, як багато хто на Заході втомився від війни, вона не припиняє подавати руку допомоги. На запитання чому вона це робить, лікарка відповідає: «Тому що я вважаю, що це не просто політична битва, це велика битва зі злом, і віруючі люди не мають права втомлюватися боротися за те, щоб світ змінився: можуть робити все, що завгодно, але ніколи не відступати в цьому. Віруючі люди повинні вірити в обітницю, яку дав нам Ісус і про яку нагадує знову тепер, під час Різдв: “Сьогодні народився вам Спаситель, Він же Христос Господь. І ось вам знак: немовля сповите”. (Пор. Лк 2, 11-12). У кожній сповитій дитині присутній Ісус, і ми не можемо залишити дітей, особливо якщо вони є жертвами війни, яка забрала у них усе: дім, землю, школу, родину. Ми повинні бути поруч із ними та підтримувати їх на цьому шляху».

На завершення, звертаючись до всіх християнських спільнот, Лучія Ерколі закликала «не падати духом перед обличчям того, що виглядає як перемога зла, але перебувати в очікуванні, так само, як Марія, коли очікувала народження Ісуса, і під хрестом, коли бачила, як Він помирає: після кожної смерті завжди приходить Воскресіння, і християни повинні жити цією надією».