Італійські парафії зустрілись з проблемою великих рахунків за електроенергію
  • Пон, 19/09/2022 - 13:25

Вимкнути електричні дзвони та освітлення, попросити вірних, щоб тепліше одягались на Літургію, зменшити кількість богослужінь – такі кроки планують застосувати церкви в Італії у зв’язку із високими рахунками за електроенергію та опалення, а також потребу економити.

Багато парафій опублікували в суспільних медія «свіжі» рахунки за електроенергію, анонсуючи, що ймовірно потрібно буде вимкнути дзвони та освітлення стін храмів.

Парох з місцевості Атесса в Абрузії опублікував рахунок за електроенергію за липень-серпень на суму 1043 євро, коментуючи, що «на жаль, це лише початок».

З такими проблемами зустрілись не лише малі парафії, але й у великих містах. Як вважає агенція «Ansa», такі труднощі будуть більш обтяжливими, навіть ніж у найважчі місяці пандемії і локдаунів, коли не надходили внески від вірних.

У Равенні пропонують скоротити кількість щоденних літургій або відправляти їх у менших каплицях, і лише там включати опалення.

«Можливо, дійде до того, що літургії відправлятимемо без опалення і треба буде просити парафіян, щоб приходили до храму тепло вбрані», - зазначив економ архиєпархії Равенни о. Енніо Россі.

Не виключено, що з проханням про фінансову підтримку парафії звернуться до Конференції єпископів Італії. Наразі зростає кількість прохань про допомогу від малозабезпечених сімей до Карітасу та до парафій.