Ізраїль: більше нових технологій у дослідженнях сувоїв з Кумрану
  • Втр, 21/07/2020 - 17:22

Ізраїль має намір приділити більше уваги новим методам та новітнім технологіям для досліджень, обслуговування та документації сувоїв з Кумрану. «Знайдені 1947 р. в гротах біля Мертвого моря фрагменти біблійних та позабіблійних текстів, є найважливішим археологічним відкриттям в Ізраїлі в ХХ ст.», – сказав новий керівник відділу, що займається сувоями в ізраїльському міністерстві у справах старожитностей, Джо Узіел в інтерв'ю ізраїльській щоденній газеті «Jerusalem Post».

Він пояснив, що тому ці експонати заслуговують на «найкращі методи дослідження, обслуговування та документації».

Перш за все, треба дослідити «чи сьогодні відповідний час аналізувати радіоактивним вуглецем С-14, коли, можливо, за один, три чи п’ять років ці методи будуть більш досконалими та менш інвазивними». Загалом це близько 25 000 фрагментів із кількох сотень манускриптів, написаних на різних матеріалах, таких як шкури тварин, папіруси та навіть мідь. Важливим завданням є упорядкування фрагментів конкретних манускриптів.

Щодня наукові праці стикаються з дилемою, чи сувої писань треба зберігати для майбутніх поколінь чи піддавати необмеженим дослідженням вчених, – замислюється Узіел. Він зазначив, що під час досліджень, наприклад, радіоактивним вуглецем чи при аналізі ДНК, матеріал пошкоджується, оскільки це дуже делікатна матерія. Дивовижно, що хоча ці об’єкти пережили 2 000 років, їх досі може прочитати кожен, хто знає іврит.

У своєму першому інтерв'ю на посаді голови установи з питань старожитностей ізраїльський археолог назвав особливим завдання звернути увагу громадськості на значення цих знахідок. Криза, спричинена коронавірусом, негативно позначилася на роботі його установи, наголосив ізраїльський вчений, який до цього часу був експертом у справах періоду бронзи. Під його керівництвом провели розкопки біля Стіни плачу та в місті Давида.

Професор Узіел також висловив жаль у зв’язку з тим, що через заходи безпеки, запроваджені в контексті пандемії, багато важливих конференцій довелося скасувати і майже весь персонал не може розпочати роботи.