Ізраїльські історики виявили унікальне зображення Ісуса в древній візантійській церкви
  • Птн, 23/11/2018 - 18:25

Історики з університету Хайфи виявили на об'єкті всесвітньої спадщини ЮНЕСКО - у візантійській церкві в самому серці пустелі Негев - унікальне зображення обличчя Ісуса.

За повідомленням видання, фахівці виявили малюнок на стелі давнього християнського храму, який вже практично зруйнований. Вважається, що церква тут була зведена ще  триста п'ятдесятого року нашої ери, повідомляє Християнський Мегапортал invictory.com з посиланням на www.timesofisrael.com.

Доктор мистецтвознавства Емма Мааян-Фанар, учасниця міждисциплінарного дослідницького проекту, зауважила настінний розпис через століття після відкриття самої церкви візантійського періоду.

«Я опинилася там в потрібний час, в потрібному місці і під певним кутом зору раптом побачила очі. Це було обличчя Ісуса часів його хрещення», - повідомила Мааян-Фанар виданню.

Зображення настільки потьмяніло, що їй дивом вдалося розгледіти його, додала дослідниця.

Археологи відзначають, що вигляд значно відрізняється від того Христа, якого зазвичай зображували на іконах.

На малюнку зображено обличчя молодого чоловіка без бороди, з коротким кучерявим волоссям, великими очима і довгим носом. Портрет, як стверджують дослідники, був частиною більш широкої картини і є «першою доіконоборчою сценою хрещення Христа, оскільки поруч з ним намальовано іншу особу, оточену німбом», кажуть вчені.

Доктор Мааян-Фанар ідентифікувала другу, більшу фігуру, як Івана Хрестителя.