Канадські єпископи: «Хартія цінностей» веде до офіційного атеїзму
  • Втр, 27/08/2013 - 11:18

Канадські єпископи застерігають, що ухвалення так званої «Хартії цінностей» може призвести до «офіційного атеїзму».

Висунутий на розгляд Урядом Квебека близько року тому, цей законодавчий документ покликаний заборонити публічну експозицію всіх релігійних символів, в тому числі розп'ять, у всіх державних установах: міністерствах, казармах, судах, школах і лікарнях. У їх число не входитимуть приватні школи, але сама заборона торкнеться також державних службовців: їм буде заборонено носити, наприклад, хіджаб, тюрбани, кіпи та інші релігійні символи, які змогли б побачити інші.

Все це, - за словами квебекськой партії, яка просуває законопроект, - робиться в ім'я захисту світськості держави.

Зі свого боку Католицька Церква вже виступила із заявою протесту: в інтерв'ю місцевій газеті «Le Soleil» президент Єпископської конференції Канади монс. П'єр-Андре Фурньє підкреслив, що заборона на публічну  демонстрацію релігійних символів є запереченням важливої ​​частини національної спадщини в ім'я «офіційного атеїзму».

«У нас не може бути ніякого офіційного атеїзму, так само, як не може бути ніякої офіційної релігії, - заявив єпископ. - Більше того, офіційний атеїзм перетворюється на свого роду релігію, яка не поважає ні нашої історії, ні нашої спадщини . Монс. Фурньє підкреслив, що «держава зобов'язана захищати свободу віросповідання, а не обмежувати її. В іншому випадку, як ми можемо захищати християн в Єгипті, якщо в нашій власній країні нас схиляють до таких обмежень?».

Офіційна позиція Католицької Церкви у цьому відношенні буде оголошена в середині вересня в рамках чергової сесії Генеральної асамблеї канадського єпископату.

Варто відзначити, що проект «Хартії цінностей» став приводом для занепокоєння також серед громадян юдейського віросповідання: в минулий понеділок на зустрічі в Міністерстві з демократичних інститутів, єврейська делегація заявила, що немає необхідності від імені держави видаляти релігійні символи на робочих місцях. «Релігійна нейтральність полягає не в тому, що ви носите, але в дусі, - підкреслили делегати від юдейської громади Канади. - Носіння кіпи або зірки Давида є особистим вибором людини і не ставить під загрозу її неупередженість».

За матеріалами  http://ru.radiovaticana.va