Канадський суддя прийняв рішення на користь релігійної свободи християнських навчальних юридичних закладів
  • Птн, 18/12/2015 - 23:30

Суддя Верховного суду у Британській Колумбії скасував рішення провінціїного юридичного товариства, яке заборонило випускникам  юридичного факультету християнського університету вести юридичну практику в провінції.

Юридичне товариство Британської Колумбії (LSBC) спочатку погодилося визнавати випускників відповідних юридичних факультетів з  Trinity Western University (TWU), найбільшого християнського університету в Канаді, в квітні 2014 року.

Як наслідок голосування членами LSBC їх рішення було змінено у жовтні 2014 року  через  угоду, яку всі студенти TWU підписали, пообіцявши не мати сексуальних стосунків поза шлюбом між чоловіком і жінкою, а також відстоювати інші біблійні цінності.

Із приблизно 13 тисяч членів LSBC, 74 відсотків проголосувало за  відмову в акредитації випускникам TWU.

У різко протилежному  рішенні, головний суддя Крістофер Гінксон заборонив юридичному товариству  Британської Колумбії утискати  релігійну свободу в університеті  і  перевищувати їх повноваження, диктуючи рішення у голосуванні своїх членів без належного дотримання конституційних прав.

Президент товариства юристів Британської Колумбії  Кен Волкер заявив, що рішення  судді є важливим і що товариство буде консультуватись з їх адвокатом про наступні кроки.

У заяві на веб-сайті університету, Ерл Філліпс, виконавчий директор TWU сказав, що університет "дуже радий" цьому рішенню.

"Як підтвердив головний суддя, рішення про визнання випускників юридичних факультетів має бути засноване не на особистих думках і почуттях, але на законі і доказах. Докази свідчать, що TWU вчить своїх студентів  жити і працювати з найвищим рівнем майстерності і чесності",- сказав він.

Гай Саффолд, старший радник президента TWU, на університетському веб-сайті зазначив, що опозиція до "Спільнотної угоди", підписаної студентами, випливає з непорозуміння.

"Угода не є про відштовхування  когось, а про побудову спільноти, де ми вільні поважати наше сумління",- сказав він.- "Так само угода закликає всіх членів спільноти TWU поважати гідність інших, незалежно від їх походження. Любити один одного без винятку є одним з найважливіших принципів християнської віри".

Саффолд додав, що TWU не запитує студентів про їх сексуальну орієнтацію під час вступних іспитів, і що студентів ЛГБТ було запрошено відвідувати навчальний заклад.

Університет зазнавав подібних нападів і в інших канадських провінціях.

Обидва, Товариство адвокатів Нової Шотландії і правове товариство Верхньої Канади, відмовилися визнавати випускників TWU.

Альберта, Саскачеван, Острів Принца Едварда, Нью-Брансвік і Юкон визнають випускників юридичних факультетів TWU. Рішення суду у Новій Шотландії у вимозі схвалення TWU випускників юридичних факультетів було оскаржено юридичним товариством Нової Шотландії і рішенням суду, прийнятого в Онтаріо проти TWU також було оскаржено.

"Принаймні, якщо рішення прийнято на вашу користь, ви щасливі впродовж дня, але ми знаємо, що буде більше процесів",- сказав він. "Сьогодні гарний день, але завжди є завтра".