Кардинал Арінзе про євангелізаційний вибух в Африці
  • Пон, 22/08/2016 - 12:31

Нігерійський кардинал Френсіс Арінзе, який очолював Конгрегацію з питань Богослужінь та дисципліни Св. Таїнств, у своєму інтерв’ю для видання The Wanderer розповів про бурхливе зростання Католицької Церкви в Африці та про проблеми і виклики, з якими Церква стикається на чорному континенті, інформує хорватська редакція Раді Ватикану.

За свідченням кардинал, за останніх 100 років кількість католиків на африканському континенті зросла у 100 разів – з 2 млн. у ХІХ столітті до 200 млн. на сьогоднішній день. Євангелізаційний жар місіонерів ХХ століття, їхня заангажованість у соціальній сфері стали передумовами такого чисельного зростання католицької громади Африки. 

Однією з основних проблем, яка стоїть перед африканськими християнами у нашому часі кардинал Арінзе вважає культурний імперіалізм ліберального Заходу, який зумовлює свою допомогу африканським країнам просуванням гендерної ідеології, абортів, стерилізації та контрацепції. Основним девізом цього імперіалізму кардинал назвав «чим менше дітей – тим краще».

«Заміть радості народження нового життя, міжнародні чинники хочуть, щоб Африка була готовою здійснювати політику, спрямовану проти життя – вбивати ненароджених дітей, або перешкоджати зачаттю нового людського життя», - зауважує кардинал у своєму інтерв’ю – «Існують організації й уряди, які докладають зусиль, щоб переконати уряди африканських країн застосовувати таку політику. Але не тільки переконати, більше того, накинути африканцям таку політику».

Як відповідь на такі домагання, Церква в Африці закликає вірних до вірності Євангелію: «Дуже важливою є вірність Учительському Уряду Церкви: пізнавання Святого Передання Церкви, читання не тільки Євангелій, але й усього Святого Письма та їхнє тлумачення в узгодженості з Вчительством Церкви». Адже, твердить кардинал Арінзе, саме Вчительський уряд Церкви є гарантією, що ми не зійдемо з правдивої дороги в питаннях віри і моралі.

У церковному житті, в душпастирюванні, переконаний нігерійський кардинал, неймовірну важливість також мають миряни і сім’я. І, як приклад такого душпатирювання, кардинал згадав блаженного о. Ціпріяна Майкла Івен Тансі – звичайного покірного пароха в Нігерії, який особливий наголос ставив на збудуванні мирян для сімейного життя. Позитивні плоди душпатсирської праці о. Тансі можна бачити сьогодні.

Кардинал Арінзе також вважає, що свідчення мирян у питаннях традиційної сім’ї, абортів і контрацепції, у певному сенсі є певнішим, аніж свідчення неодруженого клиру: «Коли священик чи єпископ говорять про аборт, люди можуть сказати: ‘Ми й таке щось і очікували від нього’. Але коли про це говорить мирянин, такий самий, як і вони, людина, яка разом з ними ділить проблеми й досвід щоденного життя в сім’ї, тоді люди реально починають задумуватись. Тоді, вони починають розуміти, що християнство – це не ідеал, не прекрасна теорія, а реальне життя, життя, яким можна дійсно в реальності жити. Тому, формація мирян у цих питаннях є надзвичайно важливою. І не слід забувати, що саме миряни є тими особами при владі, які приймають рішення у цих питаннях».

Кардинал також звернув увагу на важливість економічного розвитку. І, попри те, що завданням Церкви не є пропихати економічне зростання, на думку кардинала Арізе, Церква покликана формувати менталітет, який потрібний, щоб ті, хто при владі, розуміли необхідність такого розвитку, щоб саме вони, хто приймає рішення, приймали їх в євангельському дусі, через призму чеснот праведності й неупередженості. 

Ще одним важливим питання для Церкви в Африці, кардинал вважає, відповідну формацію священиків, монахів, монахинь і звичайних мирян. «Коли в семінаріях маєте велику кількість кандидатів, стає важко дбати про них. Якщо маєте 400 семінаристів, то набагато важче дбати про них, як про 50. І хоча кількість – це дуже добре, проте, необхідною є і якість», - вважає кардинал Арінзе.