Кардинал Бальдіссері до католицьких видавців
  • Втр, 21/04/2015 - 16:06

Вашим завданням є зустріти і заразити вічною молодістю і свіжістю Євангелія сучасних людей, що прагнуть істини, – звернувся до католицьких видавців кардинал Лоренцо Бальдіссері.

У суботу ввечері у базиліці Найсвятішого Серця Ісуса у варшавській Празі відбулася урочиста церемонія вручення Феніксів, нагород Товариства католицьких видавців. Серед цьогорічних лауреатів були, зокрема, кардинал Джанфранко Равазі, кардинал Герхард Л. Мюллер і о. Базилі Дегурскі. Спеціальний Фенікс отримала Католицька енциклопедія.

Згадуючи слова Папи Франциска, кардинал Бальдіссері сказав, що першою місією католицьких авторів і видавців є діалог з сучасним світом. – Ваше головне завдання полягає в тому, щоб будувати мости і налагоджувати діалог з усіма людьми, а також тими, хто не поділяє християнську віру, але має культ інших людських цінностей, і навіть з тими, хто виступає проти Церкви і переслідує її по-різному, – сказав єрарх.
Він стверджував, що для провадження діалогу потрібна відкритість і повага до людини і її погляду на світ. – Провадити діалог – це означає бути переконаним, що інша людина має щось добре сказати, а далі треба робити простір для її погляду, її думки, пропозиції, не впадаючи при цьому в релятивізм – пояснив кардинал Бальдіссері.

Він визнав, що розрив між Євангелієм і культурою є великою трагедією нашого часу. – Великі духовні питання сьогодні є більш яскравими, ніж у минулому, отже, потрібен хтось, хто буде їх інтерпретувати і розуміти. Звідси, як наголосив кардинал, потреба прийняти і висловити бажання і драми нашого часу, а також запропонувати сучасній людині елементи, необхідні для відчитування реальності у світлі Євангелія.

– Ви покликані зробити свій внесок у зцілення цього розриву, який також проходить через серце кожного з вас і ваших читачів. Маєте хотіти бути людьми кордону з цією здатністю, що виходить від Бога, але не піддавайтеся спокусі приручити кордони, бо треба виходити до кордонів, але не переміщати їх додому, щоб їх трохи пофарбувати, освіжити і приручити, – звернувся до авторів і видавців кардинал Бальдіссері.

Крім того, він зазначив, що вірність учительству Церкви не перешкоджає правильній свободі пошуку і вираження. – Навпаки, вона заохочує до пошуку нової мови, щоб зустріти і заразити вічною молодістю і свіжістю Євангелія сучасних людей, що прагнуть істини, – сказав кардинал.

Єпископ варшавсько-празький наголосив, що цьогорічний ХХІ Ярмарок Католицьких Видавців є красномовним доказом життєздатності та зростання Католицької Церкви в Польщі. – Щодо тих фатальних новин, які до нас доходять, і які говорять про занепад Церкви в нашій країні та її кризу, що порівнюють з часами Реформації, ярмарок найкраще показує динамічний розвиток Церкви. Таким чином, майбутнє Церкви є безперечним. «Це факт, а не теорія», – сказав Архиєпископ Хенрик Хосер.

В урочистості також взяв участь Апостольський Нунцій у Польщі Архиєпископ Челестіно Мільоре.

На урочистості прозвучав концерт Хору Папської Сікстинської капели з Апостольської Столиці.