Кардинал Баньяско: для Європи кінець ілюзій означає благо
  • Пон, 12/02/2018 - 20:31

У ватиканському Секретаріаті з комунікації була представлена Дев'ята доповідь про соціальне вчення Церкви в сучасному світі. Тема доповіді, складеної Центром моніторингу імені кардинала Ван Туана в Трієсті, - «Європа: кінець ілюзій».

Під час презентації у Ватикані голова Ради європейських єпископських конференцій кардинал Анджело Баньяско зазначив, що на європейському континенті ", як і раніше існує глибоко антропологічна культура і справжні цінності. У той же час Європейський союз просочений секуляризмом і світським матеріалізмом, через які людина втратила своє коріння. У конституціях і договорах йдеться про гідність, але яка це гідність, кому вона довірена, на чому грунтується? На законі судів і трибуналів? Якщо так, то цього недостатньо!».

Кардинал підкреслив, що від матеріалізму і етичного релятивізму, пов'язаного з бажанням жити «ніби Бога не існує», виходить «споживацький світогляд, який заповнює речами порожнечу сенсу, характерну для сьогоднішньої людини, переконуючи її в тому, що все залежить від неї самої». Однак така ситуація не може тривати довго: «Рано чи пізно виникає жага добра і глибокої правди, яка властива людині, і сьогодні, на жаль, ця жага не знаходить відповідей».

Ватиканський єрарх говорив про екзистенціальну порожнечу, яка призводить «до тривожних питань: 'Куди ми підемо? Що ми будемо робити? 'Ці питання про сенс, незважаючи ні на що, не можуть і не повинні бентежити».

За словами голови Ради європейських єпископських конференцій, нам фактично дано соціальний, релігійний, антропологічний шанс, і християнство не повинно втратити його: «Ми не можемо пропустити момент, коли людина запитує про саму себе, про своє майбутнє, про свою гідність, про свій потенціал». Основа древніх демократій завжди пам'ятала «остаточну, універсальну і вічну істину, а не минущі думки. Сьогодні в Європейському союзі немає такої стурбованості глибоким сенсом людського життя».

Серед небезпек, що загрожують Євросоюзу, ватиканський кардинал згадав популізм і відкидання Бога: «Якби Європа боялася Бога, то проблеми країн і народів були б вже вирішені». Батьки-засновники Європейського союзу були переконані, що «шлях європейського об'єднання повинен грунтуватися на Десяти заповідях. Вони сказали це, - уточнив кардинал Анджело Баньяско, - думаючи не про конфесійний союз, а тому, що знайшли в Декалозі квінтесенцію Одкровення, квінтесенцію оптимального людського досвіду. Саме це ми повинні мати на увазі: Декалог повинен знову стати культурним джерелом європейського гуманізму».