Кардинал Бассетті: Св. Іван Павло ІІ усе довірив Марії
  • Срд, 06/05/2020 - 22:04

Св. Іван Павло II вірив у силу молитви, особливо тоді, коли він довірив Марії все своє життя – написав голова єпископату Італії, говорячи про святого Папу з нагоди майбутньої 100-ї річниці від дня його народження. Кардинал Гуалтьєро Бассетті згадує папський візит до м. Перуджа, єпископом якого він є сьогодні. Це відбулося 26 жовтня 1986 р., напередодні першої міжрелігійної зустрічі за мир, в Асижі.

Залишаючи тоді Перуджу, Іван Павло II звернув погляд на постать Матері Божої, що стоїть на колоні. Тоді спонтанно мені прийшли на думку слова: «Totus tuus» – весь Твій» – пише кардинал Бассетті. Відданість Папи Войтили Марії висловив його апостольський заклик, будучи перифразою думки св. Людвіка Марії Гріньйон де Монтфорт: «Tuus totus ego sum, et omnia mea tua sunt» – «Я весь Твій, а Ти вся моя». Ця думка – наголошує кардинал Бассетті, – не була звичайним побожним формулюванням. Вона випливає із самої таємниці Святої Трійці й поєднує теологічну силу з динамічною ефективністю. Ці слова «Totus Tuus» – ніби печать, жертвувана всьому людству. Марія залишається привілейованою дорогою до Христа, дочкою та матір'ю Якого Вона була, як каже Данте у своїй поезії.

Кардинал Бассетті додає, що цими важкими днями він відновив, як благання і подяку, довіреність міста і світу Найсвятішій Діві Марії словами, які вірні промовляли століттями. «Усе, що людське, стосується нас як християн і як Церкву. Це один із найзначніших елементів спадщини Івана Павла ІІ», – зазначає кардинал. Потім додає: «Зібрати і жертвувати Богові в молитві та діях, радості та надії, смутки і турботи світу; прагнення миру, безпеки, свободи від зла на тілі та душі. Проголошувати любов в ім’я Христа як св. Іван Павло ІІ, означає нести самого Христа».