Кардинал Берк: кінцевий документ Синоду – удар не Папі, а авторам «relatio»
  • Втр, 21/10/2014 - 16:40

Кінцевий документ Синоду єпископів містить детальний, хоч і не повний зміст дискусій в синодальному залі і в малих групах – розповів кардинал Реймонд Берк, префект Трибуналу Апостольської Сигнатури. В інтерв’ю для Catholic World Report він зазначив, що в порівнянні з гостро розкритикованим «relatio» в підсумку першого тижня засідань, кінцевий документ було істотно покращено.

На запитання чи праві ЗМІ, які стверджують, що цей документ є ударом для Папи, котрий начебто прагне більшої відкритості на геїв, кардинал Берк нагадав, що немає жодного приводу вважати, що Папа  підтримує зміну навчання Церкви в цьому напрямку. Однак американський кардинал визнав, що цей документ є ударом авторам першого «relatio», яке не відображало церковне вчення про гомосексуалізм, а припускало, що Церква хоче згладити своє одвічне вчення і пробувало ввести тему т. зв. одностатевих зв’язків до дискусій про християнське подружжя.

Кардинал Берк підтвердив, що фактично може скластись враження наче деякі європейські єпископи хочуть змінити вчення Церкви на тему гомосексуалізму, контрацепції і Причастя для розлучених і поновно одружених. Однак він нагадав, що багато інших європейських єпископів чітко і рішуче висловились на захист вчення Церкви щодо цих питань.