Кардинал Берк: Нова євангелізація зазнає невдачі, якщо не підтримувати вчення про подружжя
  • Чтв, 12/03/2015 - 01:55

Нова євангелізація західних суспільств зазнає невдачі, якщо Церкві не вдасться передати католикам своє вчення щодо подружжя і сімʼї, – вважає американський кардинал Реймонд Берк, патрон Мальтійського ордену.

Успіх зусиль переконливо проголошувати Євангеліє в секуляризованому суспільстві залежить від здатності католиків вірно триматись церковного вчення, – вважає кардинал. На його думку, покірне християнське свідчення вірних подружніх пар було вирішальним для віднови Церкви і суспільства, і католики повинні бути готовими терпіти у своїх спробах підтримувати істину про подружжя.

 «Виклик, який стоїть перед усією Церквою, особливо заторкує Церкву в першій клітині її життя, якою є сімʼя», – зазначив він у своїй промові під заголовком «Витривати в істині Христовій щодо Подружжя»

«Якщо ми не можемо чітко пояснити істину про подружжя і сімʼю, то про все інше ми також мало що зможемо сказати», – говорив кардинал Берк під час розмови із близько 150-ма учасниками зустрічі, яку ініціювала організація католиків-мирян «Voice of the Family» (Голос сімʼї) на підтримку Синоду Єпископів 2014-2015 про сімʼю.

«Завдяки здоровому сімейному життю наше суспільство переміниться», – додав він. «Без здорового сімейного життя воно ніколи не переміниться».

За словами кардинала, зрозуміло, що «якщо нова євангелізація не відбувається в подружжі і сімʼї, то вона не відбудеться в Церкві чи в суспільстві загалом».

«Водночас, подружжя, перемінені Євангелієм, є першим і найважливішим фактором переміни суспільства Євангелієм», – сказав кардинал. «Свідчення сімʼї є, таким чином, у серці нової євангелізації».

На думку єрарха, «немає нічого більш важливого», ніж оборона і сприяння істині про подружжя і сімʼю.

Не називаючи імен, кардинал піддав критиці деяких церковних осіб, які «готові затемнити істину про нерозривність подружжя в імʼя милосердя, які не зважають на порушення шлюбного звʼязку шляхом контрацепції в імʼя пастирського розуміння і які, в імʼя толерантності, зберігають тишу щодо цілісності подружжя як союзу між одним чоловіком і однією жінкою»