Кардинал Берк проти причастя Джо Байдену, бо політик підтримує аборти
  • Срд, 12/08/2020 - 14:26

На минулому тижні кардинал Раймонд Берк повторив на Fox News, що так званим «католицьким» політикам, включаючи кандидата в президенти від демократичної партії Джо Байдена, слід відмовити у причасті за обстоювання політики, що суперечить природному праву та базовому навчанню Церкви, включаючи такі теми, як аборти та гомосексуалізм.

“Вони не можуть підходити до Святого Причастя, бо не знаходяться у зв’язку з Христом”. – сказав Берк під час інтерв’ю 8 серпня Fox News з Мартою Маккаллум. “Це не покарання. Це робиться для їхнього же блага, бо приймаючи причастя ці політики впадають в гріх святотатства”.

Кардинал Берк – колишній префект Верховного трибуналу Апостольської Сигнатури, найвищого Ватиканського суду. До цього він був архієпископом Сент-Луїса, штату Міссурі та єпископом Ла-Кросса, Вісконсін.

Кардинал сказав, що “католицькі” політики так часто підтримують аборти та про-ЛГБТ-законодавство, що багато не католицьких лідерів уряду вважають, що Церква змінила своє вчення з цих питань.

«Я спілкувався не католицькими лідерами уряду, які говорили мені, що були впевнені, що вчення Католицької Церкви про аборти і так званий одностатевий шлюб» змінилося, тому що так багато католиків на Капітолійському пагорбі регулярно підтримують подібний закон”.

Вже в 2004 році тодішній архієпископ Берк попередив кандидата в президенти від Демократичної партії Джона Керрі, щоби останній не йшов до Причастя. 

Згідно з канонічним правом (кан. 915) не можна допускати до причастя того, хто триває в явному грісі (це стосується і політиків, які підтримують аборт чи гомосексуалізм).

Новий кандидат у президенти від демократичної партії Джо Байден неодноразово торкався своєї католицької віри, навіть незважаючи на те, що його політична платформа радикально захищає аборти.

У відеозаписі, опублікованому на початку цього року, він сказав: “Я йду на Мессу, і я молюсь розарій. Це дає мені втіху».

Минулого року Байден сказав інтерв’юеру PBS, що Папа Франциск дав йому причастя після того, як йому відмовив у святому Таїнстві місцевий католицький священик через його громадську підтримку абортів.

У липні Байден опублікував свій Порядок денний для жінок, пообіцявши відновити внутрішнє та закордонне фінансування в галузі абортів.

Він присвятив один розділ “Репродуктивне здоров’я”, який здебільшого захищає аборти. Колишній віце-президент при президенті Обамі, серед іншого, заявив, що “буде працювати над кодифікацією Роу проти Уейда, а його Міністерство юстиції зробить усе, щоб припинити необґрунтованість державних законів, які так грубо порушують Роу проти Уейда”.

Roe v. Wade – це рішення Верховного суду 1973 року, яке фактично дозволяє аборти по всій країні під виглядом права жінки на приватне життя. Багато держав прийняли законодавство, намагаючись обмежити широкомасштабне вбивство ненароджених дітей. Однією із форм законодавства є так звані закони про серцебиття, які забороняють аборти, як тільки серцебиття ненародженої дитини можна буде виявити після приблизно шести тижнів вагітності.