Кардинал Чень з Китаю: «Мучеництво є звичним для нашої Церкви»
  • Срд, 25/05/2022 - 21:48

Кардинал Джозеф Чень відправив св. Літургію після того як з’явився перед судом в Гонконгу і молився за католиків на материковому Китаї, котрі потерпають від переслідування.

У проповіді 24 травня, після того як кардинал заявив про свою невинність на звинувачення у тому, що брав незаконну участь в асоціації на захист демократії, кардинал Чень вирішив не говорити про його судову справу, а радше розповісти про те, що в деяких частинах Китаю католики зараз не мають можливості брати участь у Службі Божій.

90-річний єпископ-емерит Гонконгу молився китайською за своїх «братів і сестер, котрі не можуть сьогодні брати участь в Літургії у жодній формі», - пише CNА з посиланням на Reuters.

Влада в Шанхаї і Пекіні весною видала найбільш жорсткі обмеження у зв’язку із COVID-19, що забороняють людям виходити з дому за жодних обставин, в тому числі і заради релігійних мотивів.

Окрім того, католикам віком менше 18 років не дозволяється відвідувати публічні Літургії на материковому Китаї, а місцева влада впродовж останніх років проводить розправи з католиками підпільної Церкви.

У Всесвітній день молитов за Церкву в Китаї кардинал Чень сказав, що Апостольська Столиця «прийняла нерозумне рішення», щоб увійти в тимчасову угоду із урядом Китайської комуністичної партії.

«Ймовірно, Ватикан діяв у добрій вірі, однак вони прийняли немудре рішення», - зазначив кардинал Джозеф Чень.

Кардинал Чень відправив Літургію у католицькому храмі Гонконгу, де зібралось близько 300 вірних. Він також транслював Літургію на своєму профілі у Facebook, отримавши за 24 години тисячі переглядів.

За попередньою інформацією, суд над кардиналом має відбутись 19 вересня.

«Мучеництво є звичним для нашої Церкви», - сказав Чень. – «Можливо, нам не доведеться цього робити, однак, мабуть, нам треба буде терпіти біль і гартуватись, як сталь, щоб бути вірними нашій вірі».