Кардинал Держсекретар здійснив візит до Албанії
  • Срд, 06/03/2019 - 12:32

Кардинал Держсекретар П'єтро Паролін здійснив візит до Албанії, приурочений до благословення наріжного каменю католицького госпіталю, який з'явиться в столиці цієї балканської країни.
Найближчий співробітник Папи прилетів до Тирани увечері 24 лютого 2019 р. Наступного дня вранці він служив св. Літургію разом з албанським єпископами в каплиці Апостольської нунціатури, після якої обговорив з єрархами питання, що стосуються стосунків Церкви з державою, а також євангелізації та соціальної діяльності місцевої католицької громади. В ході зустрічі наголошувалась ревність багатьох албанських священиків і монахів, яким нерідко доводиться працювати у великій нужді.

Наступним пунктом програми подорожі стала зустріч кардинала Пароліна з президентом Албанії Іліром Мета. Йшлося про стосунки між Святим Престолом і Албанією, про релігійну поділеність країни, для якої характерний діалог і гармонія між конфесіями, про необхідність реалізації деяких статей Базової угоди між сторонами, укладеної в 2002 р. Піднімалися питання, пов'язані з миром і стабільністю в регіоні, перспективами розширення Європейського Союзу на західні Балкани, а також потребою відповідей на актуальні соціальні питання.

Кардинал Паролін зустрівся також з Прем'єр-міністром Албанії Едді Рама, який виступив з пропозицією культурної ініціативи, яка б підкреслила вікові стосунки між Святим Престолом і Албанією.

Останнім пунктом подорожі Держсекретаря Ватикану став візит в Католицький університет, названий на честь Матері Божої Доброї Ради в Тирані, на території якого буде побудований однойменний католицький шпиталь. Він буде пов'язаний з медичним факультетом навчального закладу. Кардинал Паролін благословив наріжний камінь майбутньої медичної структури під час урочистої церемонії за участю глави держави, місцевих католицьких єрархів, представників інших віросповідань.

Ідея відкриття католицького шпиталю в Тирані народилася 26 років тому, коли албанська влада підписали спеціальну угоду з Католицькою Церквою. На цій церемонії була присутня св. Мати Тереза, одним з бажань якої було виникнення церковної медичної структури в столиці її рідної країни.