Кардинал Кох про визначення мети екуменізму
  • Втр, 17/03/2015 - 18:22

Сьогодні, найбільш важливим є загальне свідчення віри, сказав голова Папської ради зі сприяння християнській єдності кардинал Курт Кох в інтерв'ю Кельнському "Domradio". Він визнав, що Франциск прагне підкреслити "екуменізм крові", тому що 80% переслідуваних християн гинуть за свою віру в Христа, незалежно від конфесії. На думку ватиканського єрарха, два роки понтифікату, це, в першу чергу, продовження розпочатого раніше екуменічного діалогу.

Кардинал нагадав, що про екуменізм крові говорив уже Іван Павло II, назвавши його "екуменізм мучеників". Франциск веде екуменічний діалог, розпочатий попередниками, але ставить власні акценти, в основному в контактах з євангельськими і п'ятидесятницькими рухами, які йому добре відомі з Південної Америки. Деякі з них є анти-католицькими і анти-екуменічними, але Папі вдається встановити з ними діалог.

Голова Папської ради сприяння християнській єдності також зазначив найважливіші питання, які стоять перед його дикастерією. "У східній секції ми ведемо діалог з Церквами східної традиції. Тут найбільшою проблемою для єдності є папський примат. Західна секція займається Церквами Реформації. Це зовсім інше питання, тому що протестантизм у всьому світі вже не рухається до єдності, навпаки, прогресує поділ, постають нові спільноти", - сказав кардинал Кох.

На думку єрарха, великим викликом для екуменічного діалогу також є визначення його мети, оскільки "в даний час не існує єдиної думки щодо того, куди екуменізм повинен прагнути".