Кардинал Комастрі: Ми серед бурі, але з нами в човні є Христос
  • Пон, 16/03/2020 - 10:26

Складаючи вітання Святішому Отцеві з нагоди сьомої річниці понтифікату, кардинал Анджело Комастрі ділиться своїми роздумами про важку ситуацію, яку переживає сучасний світ внаслідок пандемії коронавірусу.

В життєвих бурях, в моментах розгубленості людина не може розраховувати лише на власні сили. Потрібно мати віру й пам’ятати, що Бог може врятувати нас від будь-якої бурі. Ці слова, що стосуються ситуації поширення коронавірусу, належать архипресвітерові базиліки Святого Петра кардиналові Анджело Комастрі, який дав інтерв’ю для Радіо Ватикану - Vatican News з нагоди сьомої річниці понтифікату Папи Франциска. Ієрарх нагадав, що Папа Франциск завжди звертається до вірних з проханням: «Моліться за мене», і це є найкращий дар, який ми можемо йому принести.

Віра допомагає пережити бурю

Коментуючи ситуацію, що склалася у всьому світі внаслідок поширення коронавірусу, кардинал Комастрі пригадав уривок, описаний в Євангеліях від Матея, Марка й Луки, в якому йдеться про те, як Христос втихомирив бурю на Галилейському морі: «Аж ось зірвалася на морі така велика буря, що хвилі заливали човен. Він же спав. Ті кинулись до Нього, збудили і кажуть: “Рятуй, Господи, ми гинемо!” А Він до них каже: “Чого ви лякливі маловіри?” Тоді встав, погрозив вітрам і морю, і настала велика тиша» (Мт 9, 24-26). «В бурях, – підкреслив кардинал, – ми повинні завжди пам’ятати, що Бог є понад бурею, що Бог може врятувати нас від будь-якої бурі, якщо маємо віру, якщо відкриємо Йому своє серце».

З базиліки Святого Петра об’єднані у молитві

Ієрарх розповів про ініціативу, що розпочалася у середу, 11 березня 2020 року: щодня о 12:00 з базиліки Святого Петра транслюється молитва «Ангел Господній» та молитва на вервиці. За його словами, багато людей мають можливість приєднатися до цієї молитви зі своїх помешкань, почуваючись як одна молитовна родина. Ці трансляції триватимуть до 3 квітня, аж до надходження подальших розпоряджень Святішого Отця щодо заходів та богослужень під час Страсного Тижня. Тим часом, в неділю 15, 22 і 29 квітня з базиліки Святого Петра транслюватиметься Свята Меса в 10:30 місцевого часу.

Усвідомити власну слабкість й шукати суттєве

Ділячись своїми роздумами стосовно пандемії коронавірусу, що за короткий час, здається, поставила Італію, Європу та весь світ на коліна, кардинал Анджело Комастрі зазначив, що ця ситуація повинна спонукати нас усіх «зануритися в покору», усвідомлюючи, що ми не є володарями світу. «Ми маленькі й уразливі, – додав він, – тому ми повинні допомагати одні одним і, насамперед, триматися Христа».

Наступна порада, яку дав ієрарх стосувалася того, що він почув напередодні по радіо з уст молодого італійця, який нарікав на обмеження переміщення, запроваджені італійським урядом з метою зупинити поширення вірусу. Юнак зазначав, що без футболу й дискотеки не бачить сенсу в житті. Такі ситуації, як ця, за словами кардинала Комастрі, можуть стати нагодою для того, аби віднайти суттєве. «Ми не є самотніми, в човні є Христос, але нам потрібно Його збудити», – підкреслив він, додаючи, що Христос дав нам формулу щастя: «Любіть одні одних так, як Я полюбив вас». Заповідь любові, за словами архипресвітера базиліки Святого Петра, єднає нас з Богом і вчиняє нас щасливими.