Кардинал Краєвський в Ізюмі: там, де «війна не знає милосердя»
  • Втр, 20/09/2022 - 14:19

Апостольський Елемозинарій, який за дорученням Папи Франциска вже вчетверте відвідує Україну, помолився перед багатьма тілами людей, похованих у братських могилах. Серед невимовної жорстокості війни, кардинал побачив милосердя українських волонтерів, які докладають зусилля, аби гідно поховати жертви насильства.

«Немає ні слів, ні сліз», – цими словами кардинал Конрад Краєвський, Папський роздавач милостині, описує в інтерв’ю для Vatican News важкий день, що залишив після себе тягар на серці і біль, який лише молитва може затамувати. В понеділок, 19 вересня 2022 р., вранці разом з єпископом Харківсько-Запорізької дієцезії Павлом Гончаруком він вирушив з Харкова до Ізюма, нещодавно звільненого від російської окупації, де було знайдено тіла понад 450 людей.

Кардинал зазначив, що на місці поховань працювало 50 молодих хлопців, переважно міліціонери, пожежники, військові, одягнені в білі комбінезони, які викопували й виймали з могил, часто братських, тіла вбитих українців, які були поховані там 3-4 місяці тому, а деякі зовсім недавно. Бачачи таке жахіття, людина залишається без слів. «Я знаю... це війна, – сказав кардинал Краєвський, – а війна не знає милосердя, люди гинуть. Звичайно, бачити стільки загиблих в одному місці – про це важко говорити, це важко пояснити»

Українські волонтери в Ізюмі

Папський роздавач милостині був зворушений, дивлячись на тих, хто мовчки, з великим співчуттям до кожної людини, виконував таке нелегке завдання. «Ці молоді українці, – поділився він, – виймали тіла в такий делікатний, такий тихий, абсолютно безшумний спосіб. Це було схоже на священнодійство, ніхто не говорив, хоча там було багато міліціонерів, військових... щонайменше 200 людей. Усі мовчки, з неймовірною пошаною до таїнства смерті. У цих хлопців дійсно було чому навчитися».

«Це був справді зворушливий момент бачити, як вони переносили тіла, – вів далі кардинал. – Складалося враження, що вони робили це для своїх сімей, для своїх батьків, дітей, братів і сестер. Ми з єпископом ходили серед них, я весь час проказував коронку до Божого Милосердя. Ми там були не менше 3 годин. Я не міг зробити нічого іншого».

Для кардинала це був важкий день, під час якого він також відвідав відділок міліції, що був перетворений на камеру тортур.

Повернувшись до Харкова і сидячи в каплиці, де й було записане телефонне інтерв’ю, кардинал зазначив, що в його думках перебували ці молоді люди. «Я знав, що побачу багато загиблих, але я також побачив чоловіків, які показали красу, яка іноді прихована в наших серцях. Вони показали людську красу в тому місці, – каже він зворушено, – де могла бути лише помста. Але ні. Мені спали на думку слова Святого Письма про те, що зло завжди треба перемагати добром». Це переконання ж бальзамом на рани цієї війни.

У суботу, 17 вересня, під час відвідин Запоріжжя, Префект Дикастерії харитативного служіння вирушив до місць на лінії фронту у супроводі католицького і протестантського єпископів, а також українського солдата, щоб доставити потребуючим гуманітарну допомогу. На одному з етапів подорожі вони потрапили під обстріл і мусіли шукати сховок. «Вперше в житті я не знав, куди втікати… бо не достатньо просто бігти, потрібно знати куди…», – розповів кардинал. Все закінчилося добре, допомогу було доставлено в усі задумані місця. Кардинал Краєвський також роздав розарії, які поблагословив Папа.