Кардинал Кур Кох: «Бути християнами – значить сміливо свідчити віру»
  • Пон, 26/06/2017 - 14:38

Мучеництво є вищою формою християнського свідчення. Тому сьогодні ми всі покликані свідчити про істину і красу віри. А отже, бути християнами – значить сміливо свідчити віру. Про це сказав кардинал Курт Кох до українських паломників у cоборі Святого Петра у Ватикані з нагоди ювілею 150-річчя канонізації cвятого Йосафата після завершення Архієрейської Літургії, яку очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав 25 червня 2017 року.

Кардинал Курт відзначив, що «з великою радістю взяв участь у Богослужінні візантійського обряду з нагоди вшанування 150-літнього ювілею канонізації cвятого Йосафата, святого мученика за єдність Церкви». «Святий Йосафат є великим прикладом християнського мучеництва, яке у своїй трагічній історії минулого століття пережила Українська Греко-Католицька Церква. Але й сьогодні ваша Церква змушена жити у стражданнях», – сказав кардинал.

За його словами, життя cвятого Йосафата свідчить про те, що наслідування Христа може завжди привести до мучеництва, що є найвищим свідченням любові і сопричастя. «Мученики є найавтентичнішими свідками віри, тому що своїм особистим буттям свідчать істину Христову до останньої краплі власної крові. Водночас вони підтверджують, що мучеництво належить до природи і місії Церкви з самого початку її існування. Мученики Церкви не є маргінальним явищем – вони є власне осередком Церкви. Саме тому первісна Церква була переконана, що кров мучеників була насінням нових християн», – вважає кардинал.

Він зауважив, що в минулому, про що свідчить і складна доля cвятого Йосафата, вірні різних християнських Церков поклали життя за те, щоб залишитися вірними християнській вірі згідно з власним віросповіданням, нерідко вбиваючи одні одних. Однак сьогодні ми живемо в інших реаліях, коли християнство знову з небувалим загостренням стало Церквою мучеників. «Сьогодні мучеників є навіть більше, ніж протягом перших століть, у часи переслідувань християн. Мучеництво є істотним досвідом християнства сучасного світу, в якому всі християнські Церкви і спільноти мають своїх мучеників. Сьогодні християн не переслідуються за те, що належать до певної християнської спільноти, а тому що вони – християни. Мучеництво сьогодні є екуменічним, а отже потрібно говорити про справжній екуменізм мучеників чи, як його визначає Папа Франциск, “екуменізм крові”. Екуменізм крові для нашого Святішого Отця є сьогодні “найбільш переконливою ознакою” сучасного екуменізму», – додав кардинал Курт Кох.

«Вирішальним засобом, за допомогою якого Бог променіє, – сказав кардинал, – є самі християни, які живуть достовірно своєю вірою і надають Євангелію особисте обличчя. Якщо Ісус Христос нас освітлює, як “світло світу”, ми самі будемо променіти, будемо християнами, які поширюють світло. Власне в цьому значенні я бажаю вам оновленої радості вашої віри і єднання зі Святішим Отцем, Єпископом Рима, під час вашого національного паломництва до гробу святого Петра”, – побажав він українським паломникам.

Департамент інформації УГКЦ,
переклад з італійської: Секретаріат Глави УГКЦ в Римі

Додаток:

ПРОМОВА КАРДИНАЛА КУРТА КОХА ДО УКРАЇНСЬКИХ ПАЛОМНИКІВ У СОБОРІ СВЯТОГО ПЕТРА У ВАТИКАНІ З НАГОДИ ЮВІЛЕЮ 150-РІЧЧЯ КАНОНІЗАЦІЇ СВЯТОГО ЙОСАФАТА

 

Ваше Блаженство,
Преосвященні владики Синоду єпископів,
Дорогі брати і сестри,
Дорогі прочани

Після завершення чудової молитви Божественної Літургії хочу звернутися до вас із словами моїх щирих вітань. З великою радістю я взяв участь у вашому богослуженні візантійського обряду з нагоди вшанування 150-тилітнього ювілею канонізації Святого Йосафата, святого мученика за єдність Церкви. Святий Йосафат є великим прикладом християнського мучеництва, яке у своїй трагічній історії минулого століття пережила Українська греко-католицька церква. Але й сьогодні ваша Церква змушена жити у стражданнях.

Життя Святого Йосафата свідчить про те, що наслідування Христа може завжди привести до мучеництва, що є найвищим свідченням любові і сопричастя. Мученики є найавтентичнішими свідками віри, тому що своїм особистим буттям свідчать істину Христову до останньої краплі власної крові.Водночас, вони підтверджують, що мучеництво належить  до природи і місії Церкви з самого початку її існування. Мученики Церкви не є маргінальним явищем - вони є власне осередком Церкви. Саме тому первісна Церква була переконана, що кров мучеників була насінням нових християн, як стверджував християнський письменник Тертуліан: “Кров мучеників – насіння християн”. У цьому глибокому сенсі ми повинні бути вдячними за те, що можемо вшановувати мучеників у нашій християнській спільноті.

В минулому, про що свідчить і складна доля Святого Йосафата, вірні різних християнських Церков поклали життя за те, щоб залишитися вірними християнській вірі згідно власного віросповідання, нерідко вбиваючи одні одних. Сьогодні ми живемо у інших реаліях, коли християнство знову, з небувалим загостренням, стало Церквою мучеників. Сьогодні мучеників є навіть більше, ніж протягом перших століть, у часи переслідувань християн. Мучеництво є істотним досвідом християнства сучасного світу, у якому усі християнські Церкви і Спільноти мають своїх мучеників. Сьогодні християн не переслідуються за те, що належать до певної християнської спільноти, а тому що вони - християни. Мучеництво сьогодні є екуменічним, а отже потрібно говорити про справжній екуменізм мучеників чи, як його визначає Папа Франциск, “екуменізм крові”. Екуменізм крові для нашого Святішого Отця є сьогодні “найбільш переконливою ознакою” сучасного екуменізму.

Мучеництво є вищою формою християнського свідчення. Тому сьогодні ми всі покликані свідчити про істину і красу віри. А отже, бути християнами - значить сміливо свідчити віру. Вирішальним засобом, за допомогою якого Бог променіє, є самі християни, які живуть достовірно своєю вірою і надають Євангелію особисте обличчя. Якщо Ісус Христос нас освітлює, як “світло світу”, ми самі будемо променіти, будемо християнами, які поширюють світло.

Власне у цьому значенні я бажаю вам оновленої радості вашої віри і єднання з Святішим Отцем, Єпископом Рима, під час вашого національного паломництва до гробу Святого Петра. Хай благословить вас всемогутний і милосердний Бог!   

Переклад з італійської: Секретаріат Глави УГКЦ в Римі