Кардинал Курт Кох про актуальний стан діалогу з православ’ям
  • Птн, 29/04/2022 - 15:38

В інтерв’ю для радіо Архидієцезії Кельну «Domradio.de» очільник Папської Ради сприяння єдності християн кардинал Курт Кох поділився своїми думками про діалог з православ’ям. «Я ніколи не полишу надію, що діалог принесе плоди, – зазначив він. – Але я вважаю, що в діалогах нам слід нарешті обговорити питання, які ми відкладаємо вбік: це питання стосунків між Церквою і державою».

Папська Рада сприяння єдності християн має два відділи: Східний і Західний. Тепер головним пріоритетом є діалог з православ’ям, який через війну в Україні перебуває у дуже складній ситуації. На цьому наголосив Президент цього ватиканського відомства кардинал Курт Кох в інтерв’ю для радіо Архидієцезії Кельну «Domradio.de», опублікованому 28 квітня 2022 року.

Вказуючи на важливість дипломатії у цьому контексті, він зазначив, що не слід припиняти ці зусилля, аби «знайти консенсус» і «перебувати на служінні мирові». «Як сказав Папа Франциск, християнський Бог є Богом миру, а не Богом війни, – підкреслив кардинал, – І не можна виступати за війну та підтримувати війну в ім’я цього християнського Бога. Це нехристиянська позиція».

Коментуючи відеозустріч Папи Франциска з Патріархом Кірілом, що відбулася 16 березня цього року, очільник Папської Ради сприяння єдності християн зазначив, що «ніколи не слід розривати діалог, бо тільки таким чином можна донести свою власну позицію». Папа, за словами кардинала, сказав патріархові, що вони «не є держслужбовцями, а пастирями народу», і тому вони «не мають іншого послання, окрім того, як припинити цю війну». «Це було дуже чітке послання, – підкреслив кардинал Кох. – Я не можу судити, чи саме так це сприйняв патріарх».

«Ви маєте ще надію, що цей діалог принесе плоди?» – запитав журналіст кардинала. «Я ніколи не полишу надію, що це принесе плоди, – відповів він. – Але я вважаю, що в діалогах нам слід нарешті обговорити питання, які ми відкладаємо вбік: це питання стосунків між Церквою і державою. Тут ми маємо зовсім іншу концепцію. На Заході ми були змушені вчитися через розвиток подій, ми також усвідомили, що адекватні стосунки між Церквою і державою – це відокремлення Церкви від держави з одночасним партнерством обох. Це концепція, яка є невідомою на Сході, в православ’ї; тут говорять про симфонію між Церквою і державою. І ця концепція залишається поза увагою».

Ділячись думками про перешкоди на шляху до християнської єдності, кардинал Курт Кох зауважив, що «не всі християни насправді хочуть єдності або мають дуже різні уявлення про єдність». «Я вважаю, що існують різні концепції єдності, – пояснив він. – Католицька Церква вважає, що ми повинні знайти єдність у вірі, у таїнствах і в апостольському служінні. Є й інші ідеї. Досить багато Церков, які виникли в результаті Реформації, мають ідею, що ми взаємно визнаємо всі церковні реалії, які існують як Церкви. Сума всіх цих існуючих Церков є єдиною Церквою Ісуса Христа. Це дуже різні ідеї, і тому ми повинні по-новому роздумувати про це: Чого ми насправді хочемо? Яка мета?»

На цьому шляху, за словами кардинала, Католицька Церква також мусить вчитися, насамперед, вчитися «жити єдністю в різноманітності». А іншим Церквам, на його думку, слід думати про те, «що означає шукати єдності в тому різноманітті, яке вони мають».