Кардинал Леонардо Сандрі в Румунії
  • Срд, 04/10/2017 - 10:12

У неділю 1 жовтня 2017 р., Префект Конгрегації Східних Церков кардинал Леонардо Сандрі завершив свій візит до Румунії, який тривав від 28 вересня. Візит був організований у співпраці з Апостольською Нунціатурою з нагоди 100-річчя Конгрегації Східних Церков на запрошення Глави Румунської Греко-Католицької Церкви, Верховного Архиєпископа Фагараського та Альба-Юлії блаженнішого кардинала Лучіяна Мурешана.

Під час свого візиту кардинал Сандрі відвідав також і римо-католицьку дієцезію в Яссах, де в четвер, 28 жовтня 2017 р., посвятив новий храм та зустрівся з представниками благодійних організацій.

Тут він відвідав також місцеву семінарію, де спілкуючись із семінаристами, закликав їх опиратися на три стовпи, що підтримуватимуть їхнє покликання: любов до Пресвятої Євхаристії, довіра до Матері Божої та вірність Папі Римському. «Жодна життєва буря, як внутрішня, так і зовнішня, не зможе захитати нас, якщо будемо вірними цим трьом підґрунтям нашого буття!» – наголосив кардинал.

Відвідуючи парафіяльний храм у містечку Себеоань, де кардинал Леонардо Сандрі зустрівся із священиками, представниками цивільної влади та вірними, він пригадав неспокійну історію віри в Румунії: «Після воєн та гонінь ви відродилися до незалежності й свободи. Режим знищував людську гідність і свободу віросповідання, але сьогодні перед життям віри у громадах на Заході постають виклики, пов’язані з відновленням християнського життя в світі, який, здається, забув про Бога. В своїх родинах, на роботі, серед болю і смутку, не прямуйте до забуття Бога, а пам’ятайте про минуле, живіть радістю вічної молодості в християнській вірі. Дякую за ваше свідчення».

У п'ятницю 29 жовтня 2017 р., у столиці Бухаресті, відбулася зустріч Префекта Конгрегації Східних Церков з Главою Румунської Православної Автокефальної Церкви Патріархом Даніелем. Того самого дня кардинал Леонардо Сандрі зустрівся з Радником Президента Республіки Серджіу Ністором, взяв участь у благословенні осередку греко-католицької єпархії св. Василія Великого, створеної у 2014 році, а також очолив Святу Месу у римо-католицькому катедральному соборі св. Йосифа.

В суботу 30 жовтня 2017., кардинал прибув до міста Блаж, духовної столиці Румунської Греко-Католицької Церкви, де відбулася зустріч з Главою цієї Церкви, Його Блаженством Лучіяном Мурешаном та із Синодом греко-католицьких єпископів. Увечері того ж дня відбулися урочистості з нагоди 100-річчя Конгрегації Східних Церков та відзначення взаємостосунків з Греко-Католицькою Церквою Румунії.

У неділю вранці 1 жовтня 2017 р., кардинал Леонардо Сандрі разом з кардиналом Мурешаном відправив Архиєрейську Святу Літургію в катедральному соборі. У богослуженні взяли участь понад сто священиків та велика кількість вірних.

Перед урочистим благословенням кардинал Сандрі подарував блаженнішому Мурешану срібну медаль з нагоди V Року Понтифікату Папи Франциска, звертаючись до теми мігрантів, біженців та румунських емігрантів: останніми роками понад шість мільйонів румунів покинули свою землю у пошуках праці. Опісля разом з процесійним походом священиків та вірних, Префект Конгрегації Східних Церков вирушив до ромського кварталу, де благословив наріжний камінь храму та душпастирського центру, який дбатиме про місцевих вірних.

Це був уже 4-ий з черги пастирський візит кардинала Сандрі до Румунії.