Кардинал Леонардо Сандрі відслужив Святу Літургію в українській катедрі Мельбурну
  • Пон, 15/05/2017 - 14:01

Як ми вже повідомляли, від 6 до 15 травня 2017 р. відбувався візит до Австралії Префекта Конгрегації Східних Церков, під час якого він відвідав осередки всіх Східних Католицьких Церков у цій країні. Як зазначається у комюніке ватиканського відомства, яке цього року відзначає своє 100-річчя, цей перший візит кардинала-префекта до Австралії став дійсно історичним і радісним моментом співставлення, підтримки і взаємодопомоги, запропонувавши також деякі напрямні лінії для подальшої праці Конгрегації.

У неділю, 14 травня, вранці кардинал Леонардо Сандрі очолив Божественну Літургію в катедральному соборі святих Петра і Павла єпархії УГКЦ в Мельбурні. З ним співслужили владики Петро Стасюк, ЧНІ, який очолює цю єпархію, а також Апостольський Нунцій в Австралії та халдейський і маронітський єпископи.

Українська єпархія є найдавнішою структурою Східних Католицьких Церков у Австралії, заснованою як Екзархат ще всередині минулого століття. Сьогодні її вірні співпереживають із подіями, які відбуваються на батьківщині, тож у світлі пасхального періоду та Божого слова, прочитаного на Літургії, кардинал Леонардо Сандрі звернувся до них зі словами солідарності й надії, розпочавши проповідь традиційним вітанням «Христос воскрес!».

Зазначивши, що хоч період святкування Пасхи займає лише частину літургійного року, але вся літургія візантійської Церкви пронизана пасхальним світлом, проповідник зазначив, що «світло» є також «центральним досвідом» євангельської розповіді про зустріч Ісуса з самарянкою. Мова йде про «просвітлення» жінки, яка змінила своє життя, її односельчан та навіть Христових учнів.

«Але, насамперед, водою життя та справжнім світлом являє себе Господь Ісус, Який показує Свою спрагу того, щоб усі люди спаслися», – зауважив кардинал Сандрі, вказуючи на те, що схожий динамізм зустрічаємо у розповіді з Діянь Апостолів про звіщення Божого слова язичникам Антіохії.

«Як Українська Греко-Католицька Церква, протягом історії ви, на жаль, пережили різні періоди страждань з приводу єдності з осідком святого Петра: понад 25 років тому Церква на вашій батьківщині, як і в інших країнах Східної Європи, так би мовити, “вийшла з катакомб”. Також і ваша Церква досвідчила, що незважаючи на пітьму, яка може огорнути народи, незважаючи на темряву сердець, Христове світло завжди сильніше і його нездатна погасити жодна людська сила і влада», – вів далі Префект Конгрегації Східних Церков, зі зворушенням згадуючи про свій візит зі святим Іваном Павло ІІ до України та участь в беатифікації новомучеників, та відвідини 2013 року колишніх радянських таборів в Караганді.

«В цей день усі хочемо піднести спільну молитву за те, щоб якнайшвидше настав день миру й припинення будь-якого насильства», – сказав кардинал Сандрі, вказуючи на те, що Святіший Отець Франциск дійсно щиро переживає за ситуацію в Україні, в Святий Престол «переконаний у важливості пошани територіальної цінності та необхідності дотримуватися міжнародного права».

Своє слово проповідник завершив молитвою до Зарваницької Матері Божої, яку перед її іконою 23 червня 2001 року проказав святий Іван Павло ІІ: «О Всеблаженна Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування у Київській Русі, з якої світло Євангелія поширилося по всій країні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, Перед Твоєю чудотворною іконою, збереженою в Церквi Святого Миколая, віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну. Пресвята Мати Божа, покрий своїм материнським покровом усіх християн, усіх чоловіків і жінок доброї волі, які живуть у цій великій Країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який є для всіх дорогою, правдою і життям».

Після Святої Літургії кардинал Леонардо Сандрі пообідав у спільноті Сестер Чину Святого Василія Великого, які цього року відзначаю 50-річчя свого служіння в Австралії.