Кардинал Леонардо Сандрі відвідає католиків східного обряду в Австралії
  • Птн, 05/05/2017 - 12:18

Конгрегація Східних Церков повідомляє, що на запрошення п’яти католицьких єпископів східного обряду Австралії, кардинал-префект Леонардо Сандрі здійснить візит до цієї країни, щоб відвідати очолювані ними єпархії, створені Римськими Архиєреями у ХХ-ХХІ століттях. Візит триватиме від 6 до 15 травня 2017 року. У неділю, 14 травня, він зустрінеться з українською громадою.

Першими спільнотами, з якими Префект Конгрегації Східних Церков зустрінеться вже у неділю, 7 травня, будуть мароніти та халдеї. Сіднейську єпархію святого Марона для вірних маронітів 1973 року створив блаженний Папа Павло VI. Кардинал Сандрі візьме участь у Божественній Літургії та виголосить проповідь у співкатедральному соборі Ліванської Богородиці в Сіднеї, а 9 та 12 травня відвідає маронітські монастирі та харитативні інституції.

Тієї ж неділі Префект Конгрегації Східних Церков візьме участь в Божественній Літургії у холдейському храмі святого Томи в Сіднеї, а в суботу, 13 травня, відвідає халдейський храм Пресвятої Богородиці у Мельбурні. Зазначимо, що Сіднейську єпархію святого апостола Томи 2006 року проголосив Папа Венедикт XVI.

Спільноти греко-мелхітської єпархії Святого Михаїла, яку 1987 року створив святий Іван Павло ІІ, кардинал Сандрі відвідає 9 та 12 травня. У вівторок він візьме участь в молитві Вечірні в храмі святого Івана в передмісті Сіднею Ґрінейкр, а в п’ятницю – місцеву школу.

У середу, 10 травня, Префект Конгрегації Східних Церков візьме участь у працях Генеральної Асамблеї Єпископської Конференції Австралії, а ввечері відвідає сиро-католицьку парафію. Вірні цієї Церкви, кількість яких зростає з огляду на події в Сирії, ще не мають свого єпископа. В осідку Австралійського Католицького Університету в четвер, 11 травня, запланована конференція-діалог з духовенством та чернецтвом східного обряду, що проживають у Сіднеї. Зустріч буде приурочена відзначенню 100-річчя Конгрегації Східних Церков.

Ще однією католицькою громадою східного обряду в Австралії без єпископа є вірмени, які мають в цій країні дві парафії – в Мельбурні та Сіднеї. Цю останню кардинал Сандрі відвідає у п’ятницю, 12 травня, де візьме участь в Божественній Літургії та виголосить проповідь. Наступного дня він від’їде до Мельбурна, де буде гостем архиєпископа Деніса Харта, який очолює Австралійську Єпископську Конференцію та є членом Конгрегації Східних Церков. Того ж дня ввечері відбудеться зустріч з духовенством і чернецтвом східного обряду.

У неділю, 14 травня, кардинал Леонардо Сандрі очолить Святу Літургію та виголосить проповідь в катедральному соборі святих Петра і Павла Мельбурнської єпархії УГКЦ. Апостольський екзархат для українців візантійського обряду в Австралії створив це Папа Пій ХІІ у 1958 році, а 1982 року святий Іван Павло ІІ підніс його до гідності єпархії. Від 1992 року її очолює владика Петро Стасюк, ЧНІ. Останнім етапом перебування у Мельбурні буде участь в Святій Літургії в катедральному соборі святого апостола Томи сиро-малабарської Церкви, єпархію якої з осідком у Мельбурні 2013 року створив Папа Франциск.

Крім того, програмою візиту Префекта Конгрегації Східних Церков до Австралії передбачено зустрічі з римо-католицькими єпископами, відвідини столиці, зустрічі з парламентарями та членами дипломатичного корпусу.