Кардинал Мюллер: Криза в Церкві є наслідком відкинення Бога і пристосування до культури
  • Суб, 04/01/2020 - 15:58

«Отрутою, що паралізує Церкву, є переконання, що нам слід пристосуватись до духа часу, а не до Божого духа», - вважає кардинал Герхард Мюллер.

На його думку, криза, в якій зараз перебуває Католицька Церква, виникла на основі спроби – навіть всередині Церкви – прирівнятись до культури та відмовитись від вчення віри.

«Криза в Церкві створена руками людини і виникла через те, що ми комфортно пристосувались до духа життя без Бога», - говорив кардинал до тисячі католиків, зібраних на саміті Товариства студентів католицьких університетів у Феніксі, США, інформує Catholic Herald.

«Отрутою, що паралізує Церкву, є переконання, що нам слід пристосуватись до духа часу, а не до Божого духа, що слід релятивізувати Божі заповіді та тлумачити по-іншому доктрину віри», - говорив він.

Він застеріг, що навіть в Церкві є коло осіб, які «прагнуть» до католицизму без догм, без таїнств і без непомильного Вчительського уряду.

«Людина, котра вірує, не потребує ідеології», - говорив кардинал Мюллер. - «Людина, котра має надію, не шукатиме наркотиків. Людина, котра любить, не шукатиме похоті цього світу. Той, хто любить Бога і свого ближнього, знаходить щастя у жертві та самовіддачі».

«Ми будемо щасливими та вільними тоді, коли в дусі любові приймемо ту форму життя, до якої нас кличе Бог: в таїнстві подружжя, в священичому целібаті чи богопосвяченому житті, відповідно до трьох євангельських чеснот вбогості, покори та чистоти, заради Божого царства», - сказав він.

Кардинал Мюллер наголосив, що вдячність є ключовою частиною християнського життя. На початку нового року він заохотив католиків висловлювати вдячність за усе створіння, за те, що Христос був посланий у цей світ як Спаситель, за Пресвяту Діву Марію, за Католицьку Церкву, за дар сім’ї та усі благословення, які ми так часто приймаємо, як належне.

«Як християни, ми маємо музичну свідомість життя: в наших серцях звучить пісня вдячності за відкуплення. Її мелодія – любов, а її гармонія – радість в Богові», - зазначив кардинал.

Замість того, щоб покладати надію на долю, християнин визнає, що терпіння – неуникне, однак всеодно знаходить радість у Христі, Котрий також терпів і відчинив для нас двері вічного життя.

За словами кардинала, у ці важкі часи скандалів у Церкві та кризи серед традиційно християнських товариств на Заході, багато хто почав сумніватись чи та скеля, на якій Христос побудував свою Церкву, почала розколюватись.

«На чиюсь думку, Католицька Церква на 200 років відстає від сучасного світу. Чи таке обвинувачення правдиве?», - запитав кардинал Мюллер.

Заклики до модернізації вимагають, щоб Церква відкинула те, що вважає істиною, заради побудови «нової релігії світової єдності»,- застеріг кардинал.

«Для того, щоб бути прийнятою до цієї мета-релігії, Церква повинна заплатити єдину ціну – відмовитись від тої істини, яку проголошує», - говорив він.

Пост-християнське суспільство вітає ці спроби перебудувати Церкву під «вигідну громадську релігію», - продовжив  кардинал.

Антидотом до секуляризації всередині Церкви є життя вірою, з дотриманням істини Христа, - говорив кардинал Мюллер до аудиторії. – Бога, Котрий є вічним, неможливо змінити примхами суспільства.

«Ставши людиною в Ісусі з Назарету, Божа універсальна істина є конкретно присутня тут і тепер – в історичному часі і просторі», - говорив кардинал Мюллер. – «Ісус Христос не є репрезентацією якоїсь позачасової істини. Він є самою «дорогою, істиною і життям».