Кардинал Мюллер попереджає, що “сотні тисяч” покинуть Церкву внаслідок ідолопоклонства Пачамамі
  • Срд, 27/11/2019 - 10:47

Колишній голова конгрегації віровчення попередив, що “сотні тисяч” католиків з регіону Амазонії покинуть Церкву в результаті скандалізації, побачивши відео язичницького ідола “Пачамама”, якому поклонялися на церемоніях під час нещодавнього Амазонського Синоду у Римі.

Кардинал Герхард Мюллер, 71 рік, сказав німецькій католицькій газеті “Die Tagespost“, що поклоніння Пачамамі посилили антикатолицькі почуття в регіоні і стануть причиною масового відтоку вірян.

“Ця сумна історія дасть підтримку багатьом агресивним, антикатолицьким сектам у Південній Америці та інших місцях, які у своїх полеміках стверджують, що католики є шанувальниками ідолів”, – сказав Мюллер.

“Хто-небудь замислювався над цими наслідками?” – обурюється кардинал.

Мюллер був обраний префектом Конгрегації віровчення в 2012 році. Звільнений з посади папою Франциском в 2017 році.

У попередньому інтерв’ю Die Tagespost кардинал похвалив дії Олександра Цуггеля, молодого австрійського мирянина, який вилучив із церкви Санта-Марія в Траспонтіні п’ять примірників статуї «Пачамама» та кинув їх у річку Тибр.

Повертаючись до цієї теми, Мюллер зазначив, що пророки Старого Завіту поводилися ще жорсткіше проти ідолів, як і святий Боніфацій, апостол німців, коли він зрубав дуб, посвячений богу Тору, і зробив християнську каплицю з нього. Він припустив, що якби апостоли належали до цієї «епохи секуляризації» в Церкві, вони засудили б самого Христа за збиток, завданий торговцям в храмі”. 

Загадкові дерев’яні фігури, які в кінцевому підсумку папа Франциск визнав “пачамамами”, використовувались у церемоніях у Ватиканських садах, церквах та на римських вулицях. На церемонії, яка відбулася у Ватиканських садах 4 жовтня, молільники поклонялися перед зображеннями, танцювали навколо них. 

Кардинал заявив, що ці обряди не можна пояснити як вправу в інкультурації.

“Ви не можете звести поклоніння ідолам до поваги інших культур або визнати намальовані жіночі фігури родючості символами руху пролайф”, – сказав він.

Кардинал окреслив межу між вшануванням християнських святих та поклонінням язичницькій символіці. Він сказав, що уявлення про святих та їхні мощі є лише “спогадами” про них, і вони шануються як свідки Божої благодаті. Їм не поклоняються, і не прославляються, ніби вони були Богом.

Поклонінню ідолам немає місця в католицькій вірі. Кардинал заявив, що деякі з людей, що брали участь в ритуалах Пачамами в Римі, не були католиками, сказав, що вони не мають права виконувати “свої язичницькі або некатолицькі обряди” в католицьких літургіях.

Мюллер також цитував Лист святого Павла до Ефесян, кажучи, що “жоден ідолопоклонник не має спадщини в царстві Христа і Бога” (Еф. 5: 5).

“Матері-Землі не слід поклонятися, бо все, навіть земля, знаходиться під владою Ісуса Христа”. 

Відповідаючи на припущення англійського журналіста, що дерев’яні фігури зображували Діву Марію, кардинал Мюллер сказав: “Пачамама не є і ніколи не буде Дівою Марією. Сказати, що ця статуя уособлює Діву – брехня. Вона не є Богоматір’ю Амазонською, тому що єдиною Царицею Амазонки є Марія з Назарету. Не будемо створювати синкретичні суміші. Все це неможливо: Мати Божа – Цариця Неба і Землі».