Кардинал Мюллер: Вважаю, що Церква стала слабшою
  • Втр, 28/11/2017 - 11:12

Кардинал Герхард Мюллер зазначив, що деякі католики, що представляють як традиціоналістів, так і прогресивні табори, хотіли б бачити його лідером руху проти Папи Франциска. «Але цього ніколи не буде», - сказав німецький кардинал в інтерв’ю італійському «Corriere della Sera».

У розлогому інтерв’ю колишній префект Конгрегації доктрини віри сказав, що він завжди залишатиметься вірним Папі. Однак, він вважає, що Папа повинен відповідати своїм критикам, а зокрема кардиналам, котрі попросили про роз’яснення «Amoris Laetitia», для того, щоб уникнути поглиблення існуючого розділення в Церкві.

Кардинал Мюллер сказав, що не вважає сьогоднішню Церкву більш розділеною, ніж за часів понтифікату Бенедикта XVI. «Але я бачу, що вона слабша», - додав він. Кардинал пояснив, що ця слабкість походить від замішання щодо питань віри. Саме тому церковні лідери «повинні слухати тих, хто має справедливі претензії чи серйозні запитання».

Німецький кардинал зазначив, що є «абсолютним перебільшенням» вважати, що перед Папою у Ватикані стоїть організована опозиція. Він додав, що деякі з папських радників наносять шкоду понтифікату, розділяючи церковних лідерів на «друзів» і «ворогів» Папи. Кардинал Мюллер зізнався, що сам Папа Франциск одного разу сказав йому, що дехто з його помічників вважає його (Мюллера) ворогом.

Як інформує Catholic Culture, кардинал визнав, що його досі турбує раптове звільнення трьох священиків, котрі працювали під його проводом в Конгрегації доктрини віри. Ці троє священиків, за його словами, були «хорошими і компетентними священиками, що працювали для Церкви із зразковою посвятою». Їх звільнили за наказом Папи Франциска, котрий відмовився пояснити причину такого рішення.