Кардинал Неаполя передав для УГКЦ мощі св. Януарія
  • Срд, 03/07/2019 - 10:21

28 червня кардинал Крешенціо Сепе, архиєпископ Неаполя, передав для УГКЦ частку мощів св. Януарія, – найбільш шанованого покровителя місцевого населення, мученика IV століття. Пригадуємо, що 18 листопада 2018 року, коли українська спільнота в Італії вшановувала 85-ті роковини Голодомору, кардинал Кришенціо Сепе виставив для почитання найголовнішу реліквію своєї єпархії – ампулу з кров’ю мученика Януарія. У завершальний момент покладання реліквії до сховища згусток крові святого Януарія розрідився в руках Глави УГКЦ.

Для отримання мощів Блаженніший Святослав делегував о. Андрія Солецького, керівника Секретаріату Глави УГКЦ в Римі, та о. Тараса Зуба, капелана місцевої громади УГКЦ.

«Дар мощів св. Януарія для УГКЦ є знаком близькості Церкви Неаполя до всього українського народу та нашої з вами солідарності у цей важкий час випробувань, які вам доводиться долати», –наголосив кардинал Сепе у своєму вітальному слові. Він пригадав візит Блаженнішого Святослава до Неаполя 18 листопада минулого року, а саме – чудо розрідження крові св. Януарія, що відбулося цього дня на завершення поминального богослужіння за жертв Голодомору. «Ця подія стала духовним піднесенням для наших вірних та є записана в історію чудес крові св. Януарія», – зазначив архиєпископ Неаполя. Він також поцікавився ситуацією в Україні та запевнив у своїх молитвах за припинення війни на cході країни.

Від імені Блаженнішого Святослава о. Андрій Солецький висловив кардиналу вдячність за «найцінніший дар, яким Церква Неаполя ділиться з УГКЦ» та подарував фотоальбом «Переслідувані за правду», який розповідає по катакомбний період УГКЦ в часи Радянського Союзу. 

Додамо, що св. Януарій – італійський священномученик, був єпископом, мученицьку смерть прийняв близько 305 року (йому відрубали голову). Християни Неаполя взяли тіло святого, а його засохлу кров зібрали із землі в посудину. На його могилі впродовж століть відбувається багато чуд. Місцеве населення вірить, що чудо розрідження крові св. Януарія є знаком того, що він опікується їхнім містом та вислуховує їхні молитви. «Чудо крові св. Януарія» є викликом для сучасної науки. Кров святого застигла ще у IV столітті і декілька разів на рік переходить у рідкий стан. Неаполітанського святого почитає як Католицька, так і Православна Церкви. Для УГКЦ було передано частинку кістки святого.

Секретаріат Глави УГКЦ в Римі