Кардинал Паролін: 2018 рік Папи Франциска – під знаком молоді і сім’ї
  • Чтв, 11/01/2018 - 14:23

Вже недалека Апостольська подорож до Чилі та Перу, Синод про молодь, Всесвітня зустріч сімей в Дубліні, реформа Римської Курії. Такі теми було заторкнуто в ексклюзивному інтерв’ю кардинала П’єтро Пароліна, Державного Секретаря Святого Престолу, для «VaticanNews». З одним із найближчих співробітників Папи Франциска спілкувався наш колега Алессандро Джізотті.

«Очевидно, цей 2018 рік буде позначений, власне, особливим зосередженням уваги Церкви на всіх її рівнях на молоді, тобто, на очікуваннях, прагненнях, на викликах, які молоді люди повинні долати, й на сподіваннях, які вони носять у своєму серці, як також на слабкостях і побоюваннях. Отож, – зазначив кардинал Паролін, – це буде важливий рік. І Папа вже звертав на це увагу в своїх промовах під час різдвяного періоду».

На думку Державного Секретаря, «найінноваційнішим» в підході до справи є «пошуки способів будувати нові взаємини Церкви з молоддю», позначені «парадигмою відповідальності, вільної від будь-яких проявів патерналізму». Церква прагне «дійсно вступити в діалог з молодіжною дійсністю», намагаючись зрозуміти молодь та допомогти їй.

«Водночас, – додав кардинал Паролін, – я б хотів послатися на відому промову Джона Кеннеді з нагоди вступу на посаду в далекому 1961 році, коли він сказав: “Ви не повинні запитувати, що країна може зробити для вас, але повинні запитати себе, що ви можете і повинні зробити для країни”. Вважаю, що таким є також інноваційний підхід Церкви: Папа, Церква запитують молодь, що вони можуть зробити для Церкви, яким може бути їхній внесок у поширення Євангелія сьогодні. Й думаю, що молодь зуміє відповісти на це запрошення з притаманними великодушністю та ентузіазмом».

Як зауважив журналіст, коли йде мова про молодь, думка мимоволі лине й до сім’ї. У серпні в Дубліні відбудеться Всесвітня зустріч сімей, важлива подія, що проходитиме через два роки після оприлюднення «Amoris laetitia». Як можна підсумувати сприйняття цього документу й чому він викликав таку жваву дискусію в католицькому світі?

За словами одного з найближчих помічників Святішого Отця, відзначення Всесвітнього дня сімей буде важливим етапом саме з огляду на те, що це буде перша така зустріч після оприлюднення документу: «Етап призадуми, поглиблення, а також етап розвитку процесу впроваджування в життя вказівок “Amoris laetitia”». На його думку, цей документ також є плодом «нової парадигми Папи Франциска», яку він розсудливо та терпеливо впроваджує в життя.

«Правдоподібно, – сказав він, – труднощі, які виникли й досі існують в середовищі Церкви, окрім деяких аспектів, що стосуються змісту, спричинені саме зміною підходу, якої вимагає Папа. Очевидно, кожна зміна приносить труднощі, але ці труднощі слід брати до уваги та старанно долати, шукаючи відповіді, які ставатимуть нагодами для подальшого зростання та поглиблення».

На думку кардинала Пароліна, також й у випадку «Amoris laetitia» бачимо не лише відкриті для сім’ї обійми Церкви, відкритість щодо її проблем у сучасному світі, аби допомогти їй втілювати Євангеліє, але також прохання і запрошення до співпраці, аби родини також могли зробити свій внесок у зростання Церкви.

«Ваша Еміненціє, у березні припадатиме п’ята річниця обрання Папи Франциска. Однією з характерних рис цього Понтифікату, як знаємо, є процес реформи Курії та не лише її. Як, на Вашу думку, цей процес розвиватиметься в майбутньому», – було наступне запитання, на що Державний Секретар відповів:

«Очевидно, вже було зроблено важливі кроки вперед. Вже минулого року Папа Франциск у промові до Курії перераховував всі заходи, що були впроваджені в життя після досліджень, насамперед, з боку Ради Кардиналів. Але мені здається, що в промові, й це лейтмотив, який постійно звучить у повчаннях Папи Франциска, коли він говорить про Курію, не так йшлося про те, щоб наполягати на структурних реформах, проголошуючи нові закони, нові правила, роблячи нові призначення, як, радше, про глибокий дух, яким повинна надихатися кожна реформа Курії, що є також фундаментальним виміром християнського життя: тобто, йдеться про навернення».

Останнє запитання стосувалося того, що є найважливішим у візиті Святішого Отця до Чилі та Перу, що відбудеться через кілька днів? Відповідаючи, кардинал Паролін відповів, що такі візити є, насамперед, зустріччю з місцевою Церквою, з християнською спільнотою. В даному випадку мова йде про особливо живі та активні спільноти, які, в свою чергу, стоять перед «численними викликами».

«Зверну увагу на два, які особливо лежать на серці Папи. Першим є виклики, пов’язані з індіанськими народами. Й тут слід згадати також і про Синод, присвячений Амазанії, нещодавно скликаний Папою на 2019 рік. Отож, яка роль, який вклад цих народів у життя окремих країн, в їхнє суспільство? Іншою темою, до якої Папа є дуже чутливим і до якої він неодноразово повертався, використовуючи доволі гострі слова, є корупція, що чинить перешкоди для розвитку, для подолання бідності та нужди. Думаю, що це буде непроста, але дійсно захоплююча подорож», – сказав Державний Секретар Святого Престолу.