Кардинал Паролін: Європа не може миритися з агресивною війною
  • Чтв, 18/05/2023 - 10:24

Виступаючи на саміті глав держав і урядів Ради Європи, присвяченому серед іншого підтримці України, Державний Секретар Святого Престолу наголосив на тому, що потрібно діяти, щоби встановити справедливий мир в Україні та в так званих «сірих» зонах Європи.

 

«Ми не можемо пасивно миритися з тим, що триває агресивна війна в цій стражденній країні. Ми повинні не забувати про людей в Україні, які страждають і вмирають», – наголосив кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу, виступаючи під час дебатів на четвертому Саміті глав держав і урядів Ради Європи, що 16-17 травня 2023 р. відбувався в столиці Ісландії Рейк’явіку.

Такий саміт Ради Європи пройшов учетверте після заснування організації в 1949 році. Зустріч була скликана, щоби підтвердити спільну відданість основним цінностям Ради Європи та рефокусувати її місію у світлі нових загроз правам людини та демократії, а також надати подальшу підтримку Україні, щоб допомогти досягти справедливості для жертв російської агресії. Саміт також розглянув пошуки відповідей на нові виклики для демократії та прав людини, включаючи захист довкілля та штучний інтелект.

У своєму виступі кардинал Паролін нагадав про те, що декларація цього саміту підкреслює, що Рада Європи є «мирним проектом». На жаль, як зауважив він, цитуючи промову Папи Франциска під час зустрічі з представниками влади й дипломатичного корпусу в Будапешті, війна в Україні показала нам, що «зміцнення багатосторонніх стосунків здається тужливою згадкою з далекого минулого». Тому, в дусі засновників цієї організації та разом зі Святішим Отцем, ми повинні запитувати себе, думаючи також про зруйновану війною Україну, «куди поділися креативні зусилля на користь миру»? «Настав час докласти зусиль для того, щоби встановити дефінітивний і справедливий мир в Україні та в інших так званих “сірих” зонах Європи», – наголосив очільник ватиканської дипломатії, запевняючи у тому, що «Святий Престол і надалі виконуватиме свою частку» в цьому.