Кардинал Паролін: Папа закликає Президента Асада захистити цивільне населення
  • Втр, 23/07/2019 - 12:31

Державний Секретар Святого Престолу кардинал П’єтро Паролін розповдає про зміст та мету листа, якого Святіший Отець передав Президентові Сиріїі через кардинала Петера Турксона.

У понеділок, 22 липня 2019 р., Директор Ватиканського прес-центру Маттео Бруні повідомив, що Префект Дикастерії служіння цілісному розвиткові людини кардинал Петер Турксон, у супроводі Апостольського Нунція в Сирії кардинала Маріо Дзенарі та Заступника Секретаря згаданої Дикастерії отця Ніколи Ріккарді, зустрівся з Президентом Сирії Башаром Хафезом Аль-Асадом. Під час зустрічі кардинал Турксон вручив Президентові лист від Папи Франциска, в якому Святіший Отець висловлює глибоке занепокоєння гуманітарною ситуацією в Сирії, а особливо, критичними умовами життя цивільного населення в провінції Ідліб.

Критична ситуація в провінції Ідліб

Державний Секретар Святого Престолу кардинал П’єтро Паролін розповів про зміст та мету цього листа в інтерв’ю з Редакційним Директором Дикастерії в справах комунікації Андреа Торніеллі. Ієрарх наголосив, що в провінції Ідліб мешкають понад 3 мільйони осіб, 1,3 мільйони з яких – внутрішні переселенці, яких тривала війна в Сирії змусила шукати притулку в цьому регіоні, який минулого року проголосили демілітаризованим. Нещодавня військова операція урядових військ в цій провінції призвела до погіршення ситуації, що вже була критичною.

“ Папа з тривогою й великим болем слідкує за драматичною долею цивільного населення, а особливо дітей, втягнених у криваві сутички ”

– зазначив кардинал Паролін. За його словами, в листі до Президента Сирії Святіший Отець вкотре закликає захищати цивільне населення та основні інфраструктури, такі як школи та лікарні. Отже, лист Папи не має політичного характеру, а виражає стурбованість гуманітарною ситуацією в країні.

Папа закликає до примирення

Як зазначив Державний Секретар Апостольської Столиці, Папа Франциск молиться за те, аби після цих довгих років війни в Сирії запанував клімат братерства та щоб примирення взяло верх над поділами й ненавистю.

“ В своєму листі, – додав він, – Святіший Отець тричі вживає слово «примирення»: це його мета, задля добра країни та його беззахисних жителів. ”

Кардинал Паролін підкреслив, що, закликаючи Президента Асада сприяти процесові примирення, Папа пропонує вжити конкретні дії, як наприклад – запевнити безпечне повернення внутрішніх переселенців та біженців до рідних домівок, звільнити політв’язнів та надати інформацію про ув’язнених їхнім сім’ям.

Посилаючись на звіт Незалежної міжнародної комісії про ситуацію в Сирії, опублікований у березні 2018 року, кардинал П’єтро Паролін наголосив, що десятки тисяч осіб ув’язнені безпідставно, іноді в нелегальних в’язницях застосовують різні форми тортур, а сім’ї в’язнів не мають жодної правової підтримки.

Мирне врегулювання конфлікту

“ Святий Престол завжди наполягав на необхідності шукати політичне вирішення, спрямоване на завершення конфлікту, долаючи власні інтереси, – наголосив кардинал Паролін. – Це потрібно здійснювати засобами дипломатії, діалогу, перемовин, за підтримки міжнародної спільноти. ”

Він додав, що, на жаль, Апостольська Столиця занепокоєна застоєм у процесі переговорів, насамперед мирних переговорів у Женеві. «Тому в листі, надісланому Президентові Асад, – пояснив ієрарх, – Святіший Отець закликає його проявити добру волю й докласти зусиль, шукаючи дієві вирішення, які б привели до завершення довготривалого конфлікту, що спричинив втрату життя великої кількості невинних людей».