Кардинал Паролін про подорож Папи: пастир, який супроводжує
  • Срд, 20/11/2019 - 11:53

В інтерв’ю для ватиканських медіа кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу, поділився думками про подорож Святішого Отця до Таїланду та Японії, центральними темами якої будуть звіщення Євангелія, міжрелігійний діалог, уважність до людської особи та дбання про спільний дім, мир і роззброєння.

 

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ - Ватикан

Ввечері, 19 листопада 2019 р., Папа Франциск вирушив у свою 32-гу Апостольську подорож, яка включатиме відвідини Таїланду та Японії. Як звичайно, його супроводитиме кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу. Напередодні подорожі він дав інтерв’ю для «L’Osservatore Romano» та «Радіо Ватикану – Vatican News», поділившись думками щодо відвідин цих країн, де католики становлять заледве пів висотка, та які на початку 80-х років минулого століття відвідував святий Іван Павло ІІ.

Уважність до людської особи

Перше запитання нашого колеги Массіміліано Менікетті, стосувалося саме того, які зміни відбулися протягом цих понад трьох десятків років? За словами одного з найближчих співробітників Папи, йдеться, насамперед, про зміни, пов’язані із глобалізацією, з її позитивними, так і негативними аспектами.

«Сьогодні відстані, практично, скасовані, а поступ засобів комунікації чинить так, що кожен з нас може бути, одночасно, глядачем і активним учасником того, що діється в найвіддаленіших країнах. Але в цьому контексті мені здається важливим те, що Папа прагне поїхати особисто», – зауважив кардинал Паролін, вказуючи на те, що Святіший Отець здійснив вже понад 30 подорожей у різні частини світу, «щоб особисто пізнати дійсність цих країн» та «особисто зустрітися з християнськими спільнотами», щоби підбадьорити їх у даванні християнського свідчення.

«У центрі уваги Церкви та Папи завжди залишається людська особа, на кожній широті, в кожній ситуації, в кожній країні, на кожному континенті. Це людська особа потребує відповідей для свого життя, повноти сенсу, усвідомлення того, що Євангеліє слід звіщати, а разом з ним – повноту життя для кожної людини, кожного народу, кожної нації».

Христові учні – учні-місіонери

Першим етапом подорожі, що пройде під гаслом «Учні Христові, учні-місіонери» є відвідини Таїланду. «Що Папа принесе до цієї країни?» – було запитання, на що Державний Секретар Святого Престолу зауважив, що зацікавлення Святішого Отця Таїландом пов’язане також з тим, що першими місіонерами тут в XVI були саме єзуїти, слідами яких він тепер ступає. Тема місіонерського учнівства є дуже близькою Папі, про що він наголошував при різних нагодах.

«Я б хотів пов’язати цю тему місіонерського учнівства з нещодавніми подіями, як от Надзвичайний місійний місяць, який щойно завершився, та спеціальний Синод для Амазонії, під час якого відбувалися пошуки нових шляхів євангелізації цих народів. Про це йдеться також і в останній книзі-інтерв’ю Папи “Без Нього нічого не можемо”, повністю присвяченій місії, в якій постійно наголошуються ці поняття: головною дійовою особою місії є Святий Дух, місія не є прозелітизмом, місія здійснюється у сповненні, що виливається в привабливість та свідчення. Думаю, – сказав кардинал Паролін, – що ця подорож до Таїланду, саме в цьому контексті, який можна охарактеризувати присутністю католицької спільноти як незначної меншості, прагне стати ще одним підкресленням згаданого виміру євангелізації».

Захист життя в усіх аспектах

Відвідини Японії, що пережила ядерні бомбардування, аварію на атомній електростанції, й, водночас, є процвітаючим суспільством, у якому, однак, не бракує труднощів, відбуватиметься під гаслом «Захищати кожне життя». Як зауважив Массіміліано Менікетті, великими є очікування на рішучий заклик до роззброєння…

Відповідаючи, Державний Секретар зазначив, що саме ці теми будуть важливими від час подорожі, адже Японія – це країна-символ, яка багато вистраждала, якщо згадати про бомбардування Хіросіми й Нагасакі, але також «зуміла відродитися» та «здійснити неймовірний поступ». «Це країна, – додав він, – що перебуває між традицією та інноваціями, яка також разом з усіма повинна долати глобальні виклики, які вимагають глобальних відповідей. Отож, теми захисту створіння, спільного дому, шукання миру, роззброєння як передумови миру, без сумніву, будуть серед тем, які Святіший Отець особливо розвиватиме під час відвідин цієї країни».

Пастир, що супроводжує

Врешті, один з найближчих співробітників Святішого Отця поділився думками про те, якими є очікування Папи від цієї подорожі. За його словами, Папа сподівається, як пастир, «виявити близькість тим людям, які йому ввірені, з якими він повинен розділяти всі аспекти життя: радощі, очікування, сподівання, але також смуток, страждання, протиріччя».

«Думаю, що Папа їде з цим очікуванням: бути пастирем, який супроводить. Як він, іноді, каже, “випереджує або йде позаду”, але завжди супроводить свою отару, та через ці зустрічі з місцевими Церквами надає послання, що дійсні для всього світу та всієї Церкви».