Кардинал Паролін: роль жінок у відновленні світу - вчити безкорисливості
  • Втр, 19/10/2021 - 12:23

Про важливість незамінного внеску жінок у відновлення після пандемії йдеться у відеопосланні, яке кардинал П’єтро Паролін надіслав від імені Папи Франциска учасницям зустрічі «Women’s Forum G20 Italy».

 

Сприяти усвідомленню важливості ролі жінок та їхнього позитивного впливу на відновлення після пандемії задля добра всіх – такою є мета цьогорічної зустрічі «Жіночого форуму задля економіки та суспільства» (The Women's Forum for the Economy & Society), що відбувається в Мілані від 17 до 19 жовтня 2021 року. Ця міжнародна платформа, що була заснована 2005 року і має свій головний осідок в Парижі, дає змогу жінками робити свій внесок у вирішення нагальних глобальних проблем у сферах сталого розвитку, економіки, культури та медіа. Обрання місця проведення цьогорічного зібрання зумовлене головуванням Італії у «Великій двадцятці», на що вказує сама назва заходу «Women’s Forum G20 Italy».

Світ потребує внеску жінок

До учасниць цього форуму від імені Папи Франциска у відеопосланні звернувся Державний Секретар Святого Престолу кардинал П’єтро Паролін. Він зазначив, що пандемія Covid-19 спричинила у світі багато проблем, які мали серйозні наслідки для всього людства і завдали чимало травм. В цьому контексті зустріч «Women’s Forum G20 Italy» є дуже корисною, бо світ потребує навичок, інтуїції та зусиль жінок. Кардинал Паролін процитував «Лист до жінок», який написав святий Іван Павло ІІ 1995 року з нагоди IV Світового Жіночого Конгресу в Пекіні: «Жінки будуть дедалі більше брати участь у вирішенні серйозних проблем майбутнього […], і це змусить перетворювати системи таким чином, щоб сприяти процесам гуманізації, які позначать “цивілізацію любові”».

Незамінний внесок

Папа Франциск, як підкреслив Державний Секретар Святого Престолу, також часто вказує на незамінний внесок жінок у будування світу, який може стати домом для всіх. У своїй проповіді під час Святої Меси з нагоди урочистості Пресвятої Богородиці Марії 1 січня 2021 р., Папа зазначив, що «жінки конкретні і вони вміють ткати нитками життя в тихій терпеливості». «Серед сучасних глобальних соціальних, економічних та кліматичних викликів, – додав кардинал Паролін, – жінки також можуть сприяти поширенню цього почуття “безкорисливості”, яке є найбільш необхідним у зусиллях, спрямованих на піклування про спільний дім, та у боротьбі з руйнівною логікою негайної прибутковості».

Співпраця між чоловіками і жінками

Державний Секретар підкреслив також, що «солідарність та взаємна співпраця між жінками та чоловіками є життєво необхідними для суспільства». Кожен зі своїми специфічними особливостями, за його словами, повинен відповісти на спільне покликання «бути активними будівничими суспільства».

На завершення, промовляючи від імені Папи Франциска, кардинал повторив його неодноразовий заклик створювати умови для того, «щоб кожна дівчина та молода жінка в кожній країні могла мати доступ до якісної освіти, щоб кожна з них могла процвітати, збільшувати власний потенціал і таланти, присвячуючи себе розвитку та поступові об’єднаного суспільства».