Кардинал Пелл: Ми виявили сотні мільйонів євро, що не фігурували в балансі Ватикану
  • Птн, 05/12/2014 - 15:26

Під час реформи ватиканських фінансів виявлено сотні мільйонів євро, якими диспонує Апостольська Столиця, хоча вони не фігурують в її балансі. Про це розповів кардинал Джордж Пелл в розмові для відомого британського католицького видання. Австралійський єрарх, колишній архиєпископ Сіднею, є префектом нещодавно створеного у Ватикані економічного секретаріату і керує Економічною радою.

На шпальтах «The Catholic Herald» кардинал зазначає, що «ватиканські фінанси здоровіші, ніж спочатку здавалось».

«Важливо наголосити, що Ватикан не банкротує. Крім пенсійного фонду, який вимагає підтримки, відповідно до його потреб на наступні 15 чи 20 років, Апостольська Столиця є фінансово самодостатньою, володіючи істотними активами та інвестиціями.

Окрім того, ми дослідили, що ситуація є набагато здоровішою, ніж видавалось, оскільки кілька сотень мільйонів євро були переведені на певні секційні рахунки і не фігурували в балансі. Зовсім інше питання, на яке неможливо відповісти, полягає в тому, чи варто Ватикану мати набагато більші резерви», ­–  вважає кардинал Пелл.

Єрарх пояснює, що реформи повинні дати раду вкоріненому почуттю незалежності серед ватиканських відділів.

«Одного разу я читав, що Папа Лев ХІІІ скерував апостольського візитатора до Ірландії, котрий мав прозвітувати про стан Католицької Церкви в цій країні. Після його повернення першим запитанням Святішого Отця було: «Що Ви думаєте про ірландських єпископів?» Візитатор відповів, що не знайшов там жодного єпископа, а тільки 25 пап.

Так само було з ватиканськими фінансами. Конгрегації, Ради і особливо Державний секретаріат насолоджувались здоровою незалежністю і захищали її.  Проблеми не виносились з «дому» (як це було зазвичай у більшості мирянських та релігійних інституцій, донедавна). Мало хто піддавався спокусі розповісти зовнішньому світові, що відбувалося, за винятком випадків, коли вони потребували додаткової допомоги».

Кардинал припускає, що впродовж століть недобросовісні особи користались фінансовою наївністю та скритними процедурами Ватикану.

Ватиканські фінанси були некеровані і ними управляли, «незважаючи на сучасні бухгалтерські стандарти». Однак так більше не буде: нові структури та організації вводять ватиканські фінанси у 21-ше століття, їх оборот буде прозорим і вестиметься повний їх облік.

Кардинал зазначає: «Німецька принцеса одного разу сказала мені, що багато хто порівнює Ватикан із старим поважним родом, який повільно рухається до банкрутства. Їх вважають некомпетентними, марнотратними і легкою здобиччю для шахраїв. Зараз ми намагаємося розвіяти таке помилкове враження».

«Благодійники очікують, що їх внесками будуть розпоряджатись ефективно і чесно, щоб отримати найкращий дохід для фінансування діяльності Церкви, особливо тієї, що спрямована на проголошення Євангелія і допомогу бідним в боротьбі з бідністю. Церква для бідних потребує не бідного управління».

Кардинал Пелл каже, що основною частиною реформ фінансів Ватикану є залучення експертів-мирян. Згодом Ватикан оголосить імʼя мирянина – головного аудитора.  Ця особа буде підзвітною Папі, однак автономно і в будь-який час проводитиме аудити будь-якої агенції Апостольського Престолу.

«Ці реформи розроблені таким чином, щоб успішність усіх ватиканських агенції була нецікавою і не привертала надмірної уваги преси», – зазначає кардинал. «Такі амбіції не можуть гарантувати, що ми не зустрінемось із певними перешкодами впродовж наступного року. Однак ми йдемо в правильному напрямку».

Кардинал також розповів, що єпископи з усього світу зацікавлені навчитись з практики фінансової ревізії Ватикану.

«Відповідальність Секретаріату з економіки обмежена Апостольською Столицею, Містом-Державою Ватикан і майже 200 юридичними особами, безпосередньо підпорядкованими Ватикану», – додає кардинал. «Однак вже кілька кардиналів і єпископів цікавились чи можна новий набір фінансових процедур і таблиць рахунків, представлених в листопаді цього року у Ватикані, надіслати для розгляду і використання єпископським конференціям. Це вже плани на майбутнє».