Кардинал Пелл: Папа не хоче, щоб Ватикан вважали судом періоду ренесансу
  • Чтв, 27/06/2013 - 16:12

Один із восьми кардиналів-радників Святішого Отця ділиться своїми враженнями від перших 100 днів понтифікату Франциска і передбачає зміни в Римській Курії. Пропонуємо до Вашої уваги переклад розмови австралійського кардинала Джорджа Пелла з журналістом Жераром О’Коннелом, яка відбулася 24 червня у Римі.

 

Франциск є Папою вже впродовж 100 днів. Які дві чи три речі Вам найбільше запам’яталися за цей період?

На мою думку, символічною була нещодавня зустріч із мотоциклістами «Harley Davidson». Тисячі байкерів приїхали в неділю вранці на своїх величезних мотоциклах, щоб отримати благословення від Франциска. Без сумніву, Папі було приємно поспілкуватись з ними і він благословив їх. Вони подарували йому два великих мотоцикли, які він хоче виставити на аукціон, а отримані з їх продажу кошти передати бідним.

Я вважаю дуже символічним те, що ми отримали Папу цілком іншого стилю поведінки. Він є Папою, котрий дуже добре розуміє важливість символів, і схильний в своїх розмовах використовувати історії і притчі.

Він обрав ім’я Франциск. Св. Франциск з Асижу був відомий багатьма речами, в тому числі і однією фразою, яку він говорив до своїх братів: «Проголошуйте Євангеліє вчинками, і, якщо треба, використовуйте слова». Я думаю, що Святіший Отець це дуже добре розуміє, а його стиль навчання цілком відрізняється від стилю Папи Бенедикта. Дехто каже, що Бенедикт був чудовим вчителем для інтелектуалів, єпископів і священиків, а Франциск є більш безпосередній і прямий, і є добрим вчителем для звичайних людей. Ще одним символічним вчинком було те, що після обрання і уділення першого благословення вірним він поїхав автобусом разом з іншими єпископами. І , звичайно ж, його рішення залишитись проживати в Домі Св. Марти.

 

Що Ви думаєте стосовно його рішення залишитись в Домі Св. Марти?

Я  вважаю, що, вочевидь, це рішення людини, яка любить компанію. Це рішення Папи, який не хоче ізолюватися, і, дозволю собі висунути припущення, я підозрюю, що це рішення людини, яка не хоче, щоб її контролювали.

 

Чи є ще щось, що вразило Вас за цих перших 100 днів?

На мою думку, йому треба слідкувати за своїм здоров’ям. Він вже не молодий чоловік, але працює безперестанку. Очевидно, що після стількох років праці він міцний і витривалий, однак, на мою думку, усі зацікавлені в тому, щоб він не працював тяжко, або ж працював тяжко, але до тієї міри, яку витримає. Однак, він задав шалений темп.

 

Наскільки відомо, на період канікул він залишається в Римі, а не їде до Кастель-Гандольфо.

Папа Бенедикт їде до Кастель-Гандольфо, тому це може бути однією з причини, чому Франциск вирішив туди не їхати. Кастель-Гандольфо – дуже гарне місце, і я б хотів, що Папа там відпочив, однак Святіший Отець є єзуїтом старого типу, він дав обітницю вбогості і серйозно її тримається. Переважна більшість з решти нас не давали обітниці вбогості, але він давав, і суворо її дотримується.

 

Своїм простим життям, позначеним бідністю, Папа Франциск задає стиль того, яким має бути священик, яким має бути єпископ, яким має бути Папа. Чи, на Вашу думку, багато єпископів і священиків переглянуть свій стиль життя у світлі його прикладу?

Без всякого сумніву, стиль Папи, зміст його навчання, спосіб життя – усе це впливає на життя усієї Церкви. Я вважаю, що загальний напрямок, в якому йде Святіший Отець, є дуже добрим. Він не  хоче, щоб Ватикан вважали судом періоду ренесансу чи навіть судом 18-го століття, а швидше місцем, де проживають люди, які серйозно ставляться до служіння Христові і служіння людям. Пишнота і блиск точно не для нього. І, щоб відповісти на Ваше запитання, – так, я вважаю, що його приклад і стиль життя матиме наслідки.

 

Ви є одним із восьми кардиналів-радників Папи Франциска. Які дві чи три головні реформи Ви б дійсно хотіли провести у Ватикані?

Бачите, я походжу з англомовного світу, де люди є більш практичними і мислять менш образно, тому не розглядаю насамперед якусь визначну переконфігурацію Курії – яка, тим не менше, до певної міри відбудеться. Я вважаю, що слід розглядати якісь конкретні проблеми, наприклад, чи достатньо у Ватикані друкарів? Скільки людей із ступенями докторів витрачають свій час на друкування? І це лише єдиний маленький приклад практичних проблем, які зараз існують.

 

Іншими словами, в Курії немає відповідної управлінської організації?

Так, але це лише маленький приклад того, що я маю на увазі. Дисципліну і бойовий дух Курії також треба покращити. На даний час витік інформації припинився, і за це дякуємо Богові! Певним чином треба опрацювати зміст звіту трьох кардиналів; цьому не треба надавати надзвичайно широкого розголосу, але якщо там є дуже важливі речі, то їх треба вирішити. Я з нетерпінням очікую, коли Святіший Отець це зробить. Папа Франциск береться за Банк, IOR (Інститут релігійних справ); на мою думку, там вже досягнуто важливого прогресу, але, ймовірно, треба докласти додаткових зусиль. Я вважаю, що фінанси Ватикану і звинувачення у всіляких непорозуміннях і т.д. Архиєпископа Віґано треба розглянути і впорядкувати. Зокрема, там треба проводити щорічні зовнішні аудити, як це відбувається у всіх частинах англомовного світу. Великих успіхів було досягнуто у сфері комунікації всередині Ватикану, проте я вважаю, що присутнє значне перехрещення, а також брак координації і, ймовірно, забагато витрат у певних агенціях. Існує кілька практичних сфер, які слід розглянути.

 

Однією з тем, яку заторкували кілька людей в розмові зі мною, була відсутність політики відбору персоналу у Ватикані. Як обирати людей для праці в Римській Курії чи в Апостольській Столиці?

У Ватикані має існувати механізм, який би забезпечував і перевіряв, щоб усі люди, які працюють в Курії були спроможними і мали схильності, відповідні до кожної окремої посади. Я не впевнений, до якої міри це діє зараз, але можна було б створити невеликий комітет кардиналів і невелику групу, яка б їх обслуговувала, які могли б представляти Святішому Отцю «terna» (три ім’я) для керівних посад у Римській Курії, так, як це зараз відбувається в єпархіях. І, звичайно, якщо він захоче вийти за рамки цих «terna», то зможе це зробити. На мою думку, це буде гарантією того, що на різних посадах Курії працюватимуть вірні, віруючі і компетентні люди. Найкращу в світі структуру можна зруйнувати тоді, коли квадратні кілки вставляти в круглі отвори.

За матеріалами Vatican Insider