Кардинал Пелл: «Я повинен захищати і пояснювати погляди Папи»
  • Втр, 12/11/2013 - 14:37

Це інтерв'ю відбулося 17 жовтня, через кілька днів після того, як глава Братства св. Пія Х («лефевристів ») єпископ Бернар Фелле , піддав Папу Франциска лютій критиці під час свого виступу в Канзас-Сіті. Розмова журналіста Джерарда О'Коннелла з кардиналом Джорджем Пеллом почалася саме з цього пункту.

- Єпископ Фелле назвав Папу Франциска «справжнім модерністом», а також висловив думку, що його обрання зробить «катастрофічний» стан Церкви в «10 000» разів гіршим. Що Ви скажете на це?

- М'яко кажучи, я думаю, що це цілковита нісенітниця! Франциск показав себе як вірний син Церкви і продовжує доводити це. Папа дуже, дуже стурбований щоденним життям народу, бідністю, стражданнями, важкими ситуаціями... Він абсолютно вірний вченню Христа і традиціям Церкви.

- Виходить, що люди на зразок Фелле, повністю спотворюють слова Папи Франциска?

- Звичайно, це гігантське спотворення! Насправді, «лефевристи» - багато хто з них - спотворювали ситуацію десятиліттями. Велика заслуга Бенедикта XVI в тому, що він намагався помиритися з ними, але вони не відповіли, навіть відкинули руку дружби. Сьогодні Церква прийняла II Ватиканський Собор. Ви можете не погоджуватися з кожним рішенням Собору, але сьогодні це частина Церкви. Іншого шляху немає.

- Аргентинський теолог, о. Карлос Галлі, нещодавно сказав, що бачить в Церкві «синдром старшого брата», спостерігаючи, як Франциск все більше і більше зближується з церковними «блудними синами». Що скажете?

- Я думаю, що це наше завдання, завдання «старших братів», щоб допомогти батькові і підтримати його в прагненні повернути додому «блудного сина».

- Вам і семи іншим кардиналам надана безпрецедентна можливість сісти поруч з Папою і обговорити нагальні питання Церкви. Як воно, бути на такій зустрічі?

- Я думаю, значення цієї події ми всі добре розуміємо. Але зате ніхто не знає, чи була раніше у Папи можливість зібрати подібну регулярну групу радників поза стінами Римської Курії. Тепер вона є. У Раді Кардиналів, а також на Синоді Єпископів, членом якого я також є, обговорення були відвертими, доброзичливими і по суті. У Папи не було можливості багато говорити, але він прекрасний слухач. Він хотів, щоб кардинали говорили вільно. Він не любить лестощів, і це дозволяє працювати ефективно. Тому говорили по справі і не витрачали час даремно. Ми радники, ми повинні давати Папі поради, які він вільний прийняти, відхилити чи змінити. Ми високо цінуємо це, а також можливість, яку Папа дав кардиналам з усього світу, з усієї Церкви. Це буде працювати на благо Церкви в довгостроковій перспективі. Бути ізольованим і невірно поінформованим - погано для Папи. Ми говорили про реформу Римської Курії, Вселенської Церкви, а також Франциск торкнувся теми сім'ї та шлюбу.

- Чергова зустріч Папської 8-ки запланована на 3-5 грудня 2013 року, а потім - у лютому 2014. Здається, Папа квапить події, щоб скоріше завершити реформу, хоча б Римської Курії. Це правильна думка?

- Я вважаю, це розумне очікування, тільки от чи буде він працювати саме так, я не знаю. Принаймні, до середини наступного року, я думаю, ми будемо зустрічатися раз на два місяці. Ні для кого вже не секрет, що кардинали на попередніх зустрічах перед Конклавом говорили про покращення життя в Церкві, і я вважаю, що Папа Франциск повністю поділяє наше бажання це зробити.

- Ви думаєте, що за допомогою 8-ми кардиналів-радників Папа складе проект реформи Курії до середини 2014?

- Хто знає. Я думаю, Папа хоче, щоб справа швидше рухалася, бо всі розуміють, що зайве затягування викликає невизначеність і тривогу за майбутнє.

- Ви є членом не тільки Ради Кардиналів і Синоду, але також комісії з реформи фінансів Ватикану. Ви впевнені, що проблеми з грошима Святого Престолу будуть вирішені в недалекому майбутньому?

- Загалом, так. Є деякі слизькі моменти, але прогрес у справі ІРС (Банку Ватикану) очевидний. Велика робота була проведена групою із семи експертів, які є компетентними людьми. Наша головна мета - вести бізнес відповідно до міжнародних норм, тобто, проводити щорічний незалежний аудит, що дозволить зменшити плутанину.

- Папа Франциск скликав позачерговий Синод Єпископів, щоб зосередитися на пастирських проблемах. Чому?

- Він скликав подібний Синод, - лише третій в історії - щоб показати , які виклики перед нами ставлять нинішні проблеми сім'ї та шлюбу в усьому світі. Статистика абсолютно вражаюча. Чим більше розпадається шлюбів, чим більше розводяться сім'ї, тим більше підриваються підвалини, необхідні для процвітання людини в суспільстві. Це дуже серйозний виклик, і його повинна розглянути не тільки Церква, але й уряди, навіть якщо вони мають справу тільки з фінансовими наслідками. Хороші уряди турбуються і за наслідки для людей. Перед скликанням Синоду все це обговорювалося, і Папа вирішив, що він повинен прийняти подібне рішення. І ось воно прийнято.

Тепер Синоди будуть працювати по-новому. Позачерговий пройде в жовтні 2014, потім його результати будуть розіслані по помісних церквах для подальшого опрацювання та застосування «на місцях». Після цього всі зберуться на плановий Синод у 2015 році. Думаю, в 2015 буде трохи інша тема, але, все одно, два Синоди будуть істотно перетинатися. Я очікую, що тема сім'ї буде порушена на обох.

- Папа змінює спосіб праці Синоду?

- Знаєте, я був на Синоді вже три чи чотири рази, і ніколи не бачив, щоб Папа ось так запросто прийшов і говорив з нами протягом двох з половиною днів, а Франциск це зробив. Єпископи дуже вдячні Папі за таку бесіду, а також за шанс зробити свій внесок і бути почутими.

- Нові процеси в Церкві дають Вам надію?

- Кожен процес має бути добре керований, щоб він досяг успіху. Я сподіваюся, що так і буде. І навіть якщо на шляху ми зустрічаємося з проблемами, в кінці це буде міцно стояче на ногах католицьке життя.

- Що найбільше вразило Вас в поїздці до Ассізі?

- Багато вражень, але найбільше те, як Папа провів годину з інвалідами, дітьми, підлітками та новонародженими. Їх усіх було більше сотні! Він привітався з кожним з них окремо, обняв, поцілував, благословив кожного з них, а також батьків чи опікунів. Це було як у часи Христа. Всі були дуже терплячі, був крик і плач дітей-інвалідів... Папа дуже співчуває хворим і страждаючим людям, всі відчувають і цінують це.

- Папа прийшов в те місце, де св. Франциск роздягнувся  на знак солідарності з бідними. Там, відкинувши заготовлений текст, він говорив від усього серця. Як це відбилося на Вас?

- Мені було дуже приємно почути від нього, що не тільки кардинали і духовенство не повинні гнатися за «світськими цінностями», але що це стосується всіх християн.

- Після цих днів, розділених з Папою Франциском, опишіть його. Що найбільше Вас у ньому вразило?

- Він хороша людина. Він практикує те, що проповідує, а саме бідність, протягом багатьох років. Він хороший приклад «єзуїта старої школи»: прекрасно освічений, має сильний самоконтроль, досвід роботи на різних посадах і, звичайно, молитовно сильний. Єзуїти не славляться як майстри літургії, але Папа говорить красиві, гарні проповіді... Вони й сама особистість Папи надихають мене. Я думаю, Франциск внесе корисний і глибокий внесок у життя Церкви.

За матеріалами http://icatholic.ru