Кардинал Равазі про мовчання культури і захоплення лікарями
  • Втр, 21/04/2020 - 18:22

«Після травми приходить час на відродження», – стверджує в інтерв’ю для щоденної італійської газети «La Repubblica» кардинал Джанфранко Равазі, що очолює ватиканську дикастерію в справах культури.

Нещодавно на сторінках італійського часопису «La Repubblica» побачило світ інтерв’ю з кардиналом Джанфранко Равазі, Головою Папської Ради в справах культури, в якому йшлося про ситуацію, що склалася у зв’язку з пандемією нової коронавірусної інфекції та про її можливі наслідки. За його словами, в ці дні наука показала свої обмеження, зрозумівши, що не є самодостатньою, що не спроможна все пояснити. Водночас, трагедія, яку переживає людство, нагадує нам про існування інших форм пізнавання, як от поезія, музика, любов і віра.

«Мовчання» культури

Як зазначив кардинал, переживання триваючої кризи може полегшити читання. Орім, очевидно, поставленого на першому місці, Святого Письма, він запропонував «Чуму» Альбера Камю, де невіруючий автор роздумує про вірування людей, «Заручених» Алессандро Мандзоні та творчість шведського письменника та лікаря Акселя Мунте, який наприкінці ХІХ століття опікувався постраждалими від епідемії холери в Неаполі.

Якщо йдеться про сучасну літературу, то очільник дикастерії, присвяченої діалогові зі світом культури, виокремив лише «Кохання під час холери» Ґабріеля Ґарсії Маркеса. Він з жалем ствердив, що сучасна культура «є німою». Як приклад, кардинал навів той факт, що йому дедалі важче знаходити партнерів для діалогу в рамках ініціативи «Притвор язичників», невіруючих, які б могли запропонувати альтернативні точки зору, не бувши при цьому поверховними. За його словами, колись не було так, сьогодні все немовби вкрилося мрякою. Вихід, можливо, в поверненні до релігії, а натхнення можна черпати від Папи Франциска, який, з одного боку, вказує на тендітність людини, а з іншого – заохочує скеровувати погляд вгору, до трансцендентного.

Захоплююча жертовність лікарів

В інтерв’ю для італійського часопису кардинал Равазі відзначив поставу медпрацівників, які служать хворим, ризикуючи власним життям. «Я сам вже в літах, не знаю, чи відважився би служити хворим. Врешті-решт, я б зробив це, але без відваги. Тому моє захоплення працівниками служби охорони здоров’я, які в ці дні втратили життя, є величезним», – визнає він, цитуючи Блеза Паскаля, що говорив про ситуації, в яких людина безмежно перевищує себе саму.

Зміна цінностей

На думку Голови Папської Ради в справах культури, криза, викликана пандемією, призвела до падіння сучасної ієрархії цінностей. Грошей, успіху та влади вже недостатньо. Ми зрозуміли, що існує щось ціннішого, побачили, як піддалися поверховності, оточені величезною кількістю зайвих речей. Сьогодні ми маємо шанс стати іншими. Наприклад, наважитися поговорити з дітьми про смерть.

Кардинал Равазі зазначає, що вимушена ізоляція, перебування вдома, має свої негативні сторони, зокрема, почастішали випадки домашнього насильства. Однак, це може стати також підмогою в тому, що наново відкривати цінність справжніх стосунків, зупинивши дотеперішній ритм життя, позначений цілоденною працею та вечорами перед екраном. «Ці дні пропонують нам щось іншого», – додає він.