Кардинал Сандрі ввів на престол першого Єпарха візантійського обряду в Сербії
  • Пон, 20/05/2019 - 15:01

Префект Конгрегації Східних Церков здійснив візит до Сербії, в рамках якого провів офіційні зустрічі та взяв участь у святкуваннях з нагоди піднесення до рівня Єпархії місцевого Апостольського Екзархату для вірних візантійського обряду.

Кардинал Леонардо Сандрі, Префект Конгрегації Східних Церков, відвідав Сербію, куди прибув ввечері, 17 травня 2019 року. Головною метою візиту була участь у святкуваннях з нагоди проголошення Єпархії святого Миколая в Руському Крстурі для вірних візантійського обряду та введення на престол першого Єпарха.

Як було оголошено 6 грудня 2018 р., Папа Франциск підніс Апостольський Екзархат для вірних візантійського обряду, що проживають у Сербії, до рівня Єпархії, надаючи новій церковній структурі титул «Єпархія святого Миколая з осідком в Руському Крстурі». Першим Єпархом Святіший Отець призначив тодішнього екзарха владику Юрія Джуджара.

Візит до Предстоятеля Сербської ПЦ

В суботу, 18 травня, вранці, кардинал Сандрі разом з Апостольським Нунцієм здійснив візит до Його Святості Патріарха Іринея, Предстоятеля Сербської ПЦ, якого також супроводили деякі члени Синоду. Префект Конгрегації передав вітання від Папи Франциска та склав побажання з нагоди святкування 800-річчя автокефалії Сербської ПЦ. Зустріч також стала нагодою обговорити різні теми спільного зацікавлення. Опісля ватиканська делегація відвідала патріарший катедральний собор та храм святого Сави.

Урочистості в Новому Саді

Після обіду кардинал Сандрі разом із супроводом прибув до Нового Саду, адміністративного центру Воєводини, де також розташований осідок греко-католицького єпарха. В співкатедральному соборі святих Петра і Павла відслужено вечірню та відбулася урочиста академія. В заході взяли участь єпископи та духовенство, що прибули з України, Угорщини, Хорватії, Словаччини, Канади, Німеччини, Північної Македонії, Греції.

Проголошення єпархії та інтронізація Єпарха

Вранці, 19 травня, учасники святкувань прибули до Руського Крстура, де в катедральному соборі святого Миколая відслужено архиєрейську Божественну Літургію, під час якої прочитано папські булли про створення Єпархії та призначення Єпарха. Префект Конгрегації Східних Церков ввів владику Юрія на єпархіальну катедру, а після читання Євангелії виголосив проповідь.

Коментуючи євангельську розповідь про зустріч Ісуса з жінкою-самарянкою, яка перемінила її життя, проповідник зауважив, що кожному з нас сьогодні пропонується зустрітися з Ісусом, дозволити, аби Він зцілив рани серця, завдані гріхом, які закривають нас перед Богом і перед ближніми. Боже ж милосердя, водночас, не є даром, який робить нас непорушними, а, навпаки, спонукає ступити на дорогу свідчення.

«Сенс подію, яку Святіший Отець встановив для вашої спільноти полягає в тому, щоб визнати церковну зрілість, отож, піднесення Екзархату до Єпархії не слід сприймати як винагороду чи мету, але як відповідальність за християнську присутність поряд з братами з Латинської Церкви та відкритість на співпрацю з братами із Православної», – сказав представник Папи Франциска, який наприкінці богослуження уділив від його імені Апостольське благословення.

Історична довідка

Апостольський екзархат для вірних візантійського обряду в Сербії і Чорногорії був створений 28 серпня 2003 року, виокремившись із території Крижевацької єпархії, яка до 2001 року охоплювала греко-католиків на всіх теренах колишньої Югославії. Від 2013 року ця структура стала називатися Апостольський екзархат у Сербії. Серед вірних нової єпархії, яких нараховується приблизно 22 тисячі – нащадки вихідців з України (Закарпаття і Галичини), хорвати та румуни.