Кардинал Сара: У часи темряви, абортів, гендеру, війни та варварства наважуймося бути святими!
  • Нед, 06/11/2022 - 17:23

Божа любов стає видимою в людях, які відображають Його присутність, – сказав кардинал Роберт Сара в церкві Корпус-Крісті у Вестмінстері з нагоди Дня всіх святих.

Заклик до святості є, як наголосив гвінейський кардинал, «непохитним закликом Церкви до людей будь-якого віку». Цей заклик залишив нам сам Господь Ісус, який під час свого найважливішого навчання в Нагірній проповіді закликав своїх учнів: «Будьте досконалі, як досконалий Отець ваш Небесний» (Мт. 5, 48).

Ієрарх нагадав, що через Пасхальну Тайну і силу у Святому Дусі Христос дає нам благодать «бути досконалими». Що особливо важливо, таку ласку Він дає особливо тим, кого кличе до себе на службу. «Як колись сказав кардинал Василь Х’юм, вірні мають право сподіватися, що їхні священики та єпископи будуть святими».

«Вони відчувають, що ми освячені через виконання священних дій», — зауважує кардинал Сара, нагадавши, що, звершуючи щоденно Євхаристію та уподібнюючись до самого Ісуса Христа, «ми несемо неймовірну відповідальність».

«Протягом століть після Нагірної проповіді Церква неодноразово закликала християн до святості… від часів апостолів і до сьогодні є постійне послання: ми покликані бути святими. Незліченна їхня кількість свідчить про це», — сказав він.

Водночас колишній Префект Конгрегації Божого Культу і Дисципліни Таїнств визнає, що людина, дивлячись на свої слабкості, гріхи та невдачі, може серйозно сумніватися, чи взагалі досяжна святість. Ієрарх вказав на Пресвяті Тайни, як на джерело любові, яка робить святість доступною.

«В Євхаристії Бог стає тілом і кров’ю у Христі таким чином, що ті, хто Його гідно приймає, отримують благодать увійти до Його любові», – нагадав кардинал. «Така любов стає видимою в людині, яка відображає присутність Бога у світі через свою любов, виражену в самопожертві»

«У часи настільки занурені в «темряву і тінь смерті» (Лк. 1, 79) – напади на життя від утроби матері до інвалідів і людей похилого віку, бездушне прийняття його в евтаназії, розпад сім’ї через лихо розлучення та гендер ідеології, війни та варварство насильства нам дуже потрібні святі, які переживають Божу любов і дозволяють цій безмежній силі оживати!» – підкреслив кардинал Сара.

«Дорогі брати і сестри! Наважуймося бути святими», – підсумували єрарх.