Кардинал Сара: «Якщо вже немає латини, то як можемо говорити про Церкву латинського обряду?»
  • Пон, 27/09/2021 - 15:15

Колишній префект Конгрегації Божого культу зазначив, що обмеження латини є неправильним. В розмові з порталом kath.ch він також підтвердив своє ставлення до питання гідної відправи Літургії. «Я хочу бути вірним, і на тому все», - наголосив він.

Кардинал Роберт Сара в інтерв’ю наголосив на значенні латини як літургійної мови Церкви. Він пояснив, що вона є мовою Церкви, поєднує вірних з усіх континентів і дозволяє їм спільно брати участь у св. Літургії. Як наголосив єрарх, ІІ Ватиканський Собор чітко говорив про збереження латини. «Придушення латини – це помилка. Усі мусульмани моляться арабською, навіть якщо вона не є їхньою мовою. Ми розділяємо те, що з’єднав Христос. Якщо вже немає латини, то як можемо говорити про Церкву латинського обряду?»,- запитав він.

Кардинал також висловився про те, що багато хто називає його «безкомпромісним». Він зазначив, що Бог ставить перед людиною вимоги, і сама любов вимагає, тому в багатьох питаннях він залишається непохитним. Він додав, що «не є речником традиціоналістів». «Я підтверджую те, у що завжди вірила і підтверджувала Католицька Церква. Я підтверджую доктрину і моральне вчення Церкви. Я не є ані традиціоналістом, ані прогресистом. Я навчаю того, чого мене вчили місіонери», - пояснив він. На завершення він додав, що на даний час займається підтримкою багатьох християн, яких поглинув хаос, котрі шукають підтримки, щоб зростати у вірі. «На мою думку, найкраще зміцнювати їх у вірі і дбати про те, щоб те, у що завжди вірили, не змінювалось», - зазначив він.

Кардинал Роберт Сара (нар. 1945 р.) походить з Гвінеї, був митрополитом Конакри, секретарем Конгрегації євангелізації народів і главою Папської Ради «Cor Unum». У 2014-2021 рр. очолював Конгрегацію Божого культу. Кардинал багаторазово виступав за повернення традиційних літургійних практик, серед яких відправа літургії ad orientem.