Кардинал Сара: «Західна літургія стала багатослівною»
  • Пон, 10/10/2016 - 14:03

Реформа літургійної реформи буде проведена, навіть якщо супроводжуватиметься скреготом зубів, тому що від цього залежить майбутнє Церкви, - заявляє кардинал Робер Сара, префект Конгрегації у справах Божого Культу і Дисципліни Таїнств.

За його словами, літургія сьогодні - хвора, не вводить людину в таємниці Бога, позбавлена сакральності. Втрачає на цьому Божий народ, звичайні люди, у яких забирають можливість увійти у сопричастя з Богом. Літургії потрібно терміново відновити її красу і сакральність, відкриваючи її Боже походження, - підкреслює глава ватиканської конгрегації.

Кардинал Сара детально говорить про це в книзі-інтерв`ю "La Froce du silence" ("сила тиші"), що не так давно вийшла у Франції і невдовзі перекладатиметься на інші мови. Книга називається саме так, тому що на цьому аспекті літургії африканський кардинал найбільше зосереджується, виходячи з влучного діагнозу кардинала Денілса з Брюселя, який вже багато років тому ствердив, що західна літургія стала багатослівною. Кардинал Сара вказує на значення адораційної тиші в літургії, в тому числі під час Євхаристійної Молитви.

Його роздуми над кризою літургії західної Церкви мають великі історичні рамки. Він пригадує згубну для Церкви десакралізацію християнства, яка здійснилась декілька десятків років тому впливовими богословами і церковними людьми. Вони вважали, що через втілення Божого Сина категорія сакральності втратила сенс існування… Народ тим часом повинен був терпіти їх літургійні експерименти, причому були видалені різні спонтанні форми набожності та поклоніння", - згадує кардинал. Наслідки цього дуже серйозні. "Занепало відчуття таємниці, у результаті перетворень, постійних корегувань, внесених у довільний та індивідуальний спосіб, щоби захопити наш профанаційний менталітет, відзначений гріхом, ставання світським, релятивізм і відкинення Бога".

Вказуючи на необхідність відновлення літургії, кардинал не полемізує з вченням Собору. Навпаки. "Прийшов час, - говорить він, - щоб ми вчилися від Собору, замість того, щоб використовувати його для виправдання власної спраги творчості". За його словами, багато постав у сучасній літургії протистоять глибоким намірами Собору.

У своїй книзі кардинал Сара неодноразово посилається на інтуїції понтифіків: Павла VI, Йоана Павла ІІ та Бенедикта XVI, а також Франциска, тому що саме він доручив йому продовжити справи реформи, ініційованої папою Бенедиктом. Кардинал Сара посилається на авторитет Франциска, особливо тоді, коли описує ситуацію простого народу, який став жертвою зарозумілості освічених і у якого забрано доступ до таємниці Бога. Нагадує також багаторазові напоумлення нинішнього Папи, який рекомендує священикам, щоб вони не були акторами. "Часто складається враження, що католицький культ адорації Бога став якимись виступами священика і віруючих", - говорить кардинал.

У книзі Сара не представляє готову програму реформи. Він поки вказує на деякі основні елементи. Одним із них є повернення в літургію тиші, яка є "звуковим покровом" огортаючим таємниці. Не вдасться її вмістити в рамки декрету, бо йдеться про духовну поставу. Глава ватиканської конгрегації говорить, однак, про заборону додаткових промов і коментарів під час Євхаристії. Розглядає можливість відновлення в якійсь мірі тиші під час Євхаристійної Молитви; критикує священиків і єпископів, які не зберігають мовчання і поваги у сакристії, і під час процесії. Кардинал нагадує, що зосередженню сприяє відповідний підбір літургійних пісень, і зокрема використання григоріанського хоралу, який виростає з монастирської тиші і до тиші веде. 

Нагадуємо, кариднал Сара очолює Конгрегацію з 24 листопада 2014 року.